Zijn jouw botten aan het ontkalken? Zo test je of je er last van hebt

En zo voorkom je het!

Osteoporose, oftewel botontkalking, is een aandoening die erin sluipt zonder dat je het merkt. Je komt er pas achter dat je het hebt, wanneer een bot breekt en het eigenlijk al te laat is. Daarom is het ontzettend belangrijk om er op tijd bij te zijn, maar hoe weet je nu of je last hebt van osteoporose of niet?

Zo test je gemakkelijk of je tot de risicogroep behoort.

Osteoporose

Osteoporose is een aandoening waarbij er relatief meer bot wordt afgebroken dan er wordt aangemaakt. Iedereen krijgt hiermee te maken naarmate hij of zij ouder wordt. Toch zijn er bepaalde risicogroepen waarbij het proces sneller verloopt dan bij anderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vrouwen in de overgang. In vergelijking met mannen lijken vrouwen vaker het slachtoffer te worden van osteoporose: maar liefst tachtig procent van de botbreuken veroorzaakt door osteoporose komt voor bij het vrouwelijke geslacht.

Risicogroepen 

Het is bij 50-plussers met botbreuken noodzakelijk om te achterhalen of deze botbreuk veroorzaakt is door osteoporose. In het ziekenhuis kan de oorzaak achterhaald worden, echter gebeurt dit vaak niet en blijft de achterliggende oorzaak van de breuk verborgen. Dring daarom bij een botbreuk bij de huisarts zeker aan op een onderzoek. Er kunnen namelijk andere factoren een rol spelen of iemand osteoporose kan krijgen. Zo kan bijvoorbeeld erfelijkheid een aanzienlijke rol spelen.

Bekijk op de volgende pagina het schema of je binnen één van de risicogroepen valt om osteoporose te ontwikkelen.

Pagina 1/2