Deze dagelijkse gewoonte zorgt ervoor dat je minder snel verkouden wordt

Deze gewoonte past prima in je dagelijkse routine

We worden er allemaal weleens door getroffen: een verkoudheid. Ben jij een pechvogel die continu last heeft van een snotterige neus? Dan hebben wij een trucje voor je in petto. Wanneer je je dagelijkse douchesessie afsluit door 30 seconden onder een koude straal te staan, zou dit een positief effect hebben op je afweersysteem en je minder snel verkouden worden. Dat wordt bibberen! 

Het is in het begin misschien even wennen.

Onderzoek

Uit een onderzoek van Dr. Geert Buijze van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) blijkt dat de invloed van kou veel goeds doet voor je gezondheid. Buijze begon elke ochtend met een koude douche en is sindsdien niet meer ziek geweest. Nu is dit natuurlijk een heel specifiek geval, dus besloot de onderzoeker dit verder uit te zoeken. Uit onderzoek blijkt dat deze koude douche niet alleen voor Buijze een positief effect heeft, maar ook op meer dan 3000 andere testpersonen.

Testpersonen

De testpersonen van het AMC werden gevraagd een maand lang elke dag een koude douche te nemen. De groep werd verdeeld in drie groepen, die 30, 60 en 90 seconden koud moesten douchen. Daarnaast was er een controlegroep, deze groep mochten lekker onder een warme straal blijven staan. Uit het onderzoek bleek dat de mensen die koud douchten zich 29 procent minder vaak ziek of verkouden voelden. En dit niet alleen, de koude douche zorgde volgens voor de testpersonen voor een energieker en productiever gevoel.

Placebo

Uit het onderzoek bleek echter dat 30 seconden lang genoeg zouden zijn. De personen die 60 of 90 seconden moesten bibberen onder de douche merkten geen andere effecten dan de 30 seconden-groep. Buijze geeft echter toe dat de testpersonen zelf hun resultaten moesten bijhouden. Een placebo-effect ligt dan al gauw op de loer, maar volgens Buijze is dit geen probleem. Mensen voelen zich kennelijk beter door het nemen van een koude douche en bovendien is het goedkoop en goed voor het milieu. Een win-win situatie dus!

Lees ook: Hebben vrouwen het echt eerder koud dan mannen? Dit zegt een expert erover

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash