Hebben vrouwen het echt eerder koud dan mannen? Dit zegt een expert erover

koud

Is er een biologisch verschil of stellen vrouwen zich simpelweg een beetje aan?

De temperatuur is de afgelopen dagen flink gedaald en liep ’s nachts zelfs in de negatieve cijfers. Dat betekent dat de winterjassen weer uit de kast kunnen en we ons opmaken voor heel wat avondjes onder een dekentje op de bank. Toch lijken vooral vrouwen last te hebben van de kou en wandelen mannen soms nog rustig in een t-shirtje rond. Hebben vrouwen het nu écht sneller koud dan mannen of stellen ze zich gewoon een beetje aan?

Waarom zijn vrouwen toch van die koukleumen?

Verwarming

Wanneer de temperaturen buiten dalen tot 13,9 graden, gaat in Nederland de verwarming aan. Vrouwen stoken gemiddeld eerder dan mannen, namelijk al bij een buitentemperatuur van 14,4 graden. Mannen draaien die verwarming echter pas open bij 13,4 graden. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau.

Minder grote ‘kachel’

Kunnen we uit deze resultaten concluderen dat vrouwen het simpelweg eerder koud hebben dan mannen? Ja, zo zegt hoogleraar Ecologische Energetica en Gezondheid Van Marken Lichtenbelt. “Vrouwen produceren minder warmte dan mannen. Ze hebben in feite een minder grote kachel in hun lichaam. Dat komt doordat vrouwen relatief minder vetvrije massa hebben dan mannen. Ze hebben minder spieren en meer vetweefsel”, vertelt hij. In eenzelfde omgeving is het daardoor voor vrouwen moeilijker om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. “Als eerste worden je handen en voeten koud en dat heeft effect op je comfort. Je voelt je niet prettig”, aldus Van Marken Lichtenbelt.

Variatie

De hoogleraar doet al jaren onderzoek naar energieverbruik en lichaamssamenstelling. “Op dit moment is de binnentemperatuur in een huis of gebouw vaak heel strak afgesteld, met altijd en overal dezelfde temperatuur. Wat meer variatie lijkt gezonder. Een wat lagere temperatuur in de winter bijvoorbeeld en een wat hogere temperatuur in de zomer.”

Persoonlijke temperatuurcontrole

De oplossing volgens Van der Marken Lichtenbelt? Persoonlijke temperatuurcontrole, zoals verwarmde bureaubladen en voetenwarmers. Een andere optie is volgens hem om lokale verschillen in temperatuur aan te brengen. “De ene kant van de kantoortuin is bijvoorbeeld een paar graden warmer dan de andere kant. Je kunt vervolgens zelf kiezen waar jij je comfortabel bij voelt”, legt Van der Marken Lichtenbelt uit. Deze tactiek kun je thuis ook toepassen, door de temperatuur in de ene kamer anders af te stellen dan in de andere kamer.

Lees ook: 4 veelvoorkomende slaapmythes die je ’s nachts wakker kunnen houden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: Unsplash