Dagje weg of op vakantie? Vijf manieren om reisziekte te voorkomen

reisziekte voorkomen

Zo heb je onderweg niet langer last van reisziekte

Het is vakantie en dus gaan we er massaal op uit. Of je nou naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, de kans is groot dat je de auto, het vliegtuig of de boot neemt. Niet iedereen kijkt uit naar zo’n reis: één op de drie mensen heeft namelijk last van reisziekte. Met deze tips kun je het voorkomen.

Wat is reisziekte?

Om te weten hoe je reisziekte kunt voorkomen, is het eerst goed om te weten wat het is. Reisziekte is namelijk niet een echte ziekte. Het is een reactie van het lichaam op een ongewone situatie, namelijk beweging. Daardoor kun je je wel ziek voelen. Je wordt draaierig en misselijk, soms zelfs met hoofdpijn, zweten en overgeven.

Oorzaak

Reisziekte wordt veroorzaakt door beweging. In het lichaam zitten verschillende systemen die de positie en de beweging van het lichaam in de gaten houden. Zo zitten er in je oren evenwichtsorganen, nemen je ogen beweging of stilstand waar en bevinden zich sensoren in je rug en voeten die bijhouden of je beweegt. Al deze informatie wordt naar de hersenen gestuurd en daar verwerkt. Wanneer die informatie niet overeenkomt, kan je last krijgen van reisziekte.

Kinderen

Kinderen hebben vaak meer last van reisziekte. Dat komt doordat het evenwichtsorgaan van kinderen gevoeliger is dan dat van volwassenen, al verschilt dit van kind tot kind. Tevens zitten kinderen veelal achter in de auto, waardoor ze de horizon niet goed kunnen zien. Wanneer je voorin de auto zit, kun je beter anticiperen op wat er gaat komen, zoals wanneer er een bocht wordt genomen of wanneer er geremd moet worden. Dat is dan ook de reden dat de bestuurder vaak geen last heeft van reisziekte.

Valt het te voorkomen?

Er zijn gelukkig verschillende dingen die je kunt doen om reisziekte te voorkomen. Op de volgende pagina delen wij een paar tips om geen last te krijgen van reisziekte in de auto, het vliegtuig en op de boot.

Pagina 1/2