In de toekomst hoeven mensen met diabetes niet meer te prikken, maar slechts dit drankje te drinken


Het wordt een stuk gemakkelijker voor mensen met diabetes

Helaas duurt het nog minstens tien jaar, maar in de toekomst zullen mensen met diabetes waarschijnlijk geen insuline meer hoeven te spuiten. Dit komt omdat wetenschappers bezig zijn met een nieuw medicijn dat reageert met het nuttigen van… koffie! Nouja, ook andere cafeïnehoudende dranken zoals thee en cola werken.

Wat een nieuws!

Cafeïne

Wetenschappers zijn hard aan het werk aan een implantaat die medicijnen afgeeft wanneer het in aanraking komt met cafeïne uit drankjes zoals koffie, cola of thee. Wanneer je dit implantaat hebt en een van die drankjes drinkt, reageert het medicijn en stimuleert het de alvleesklier. Deze maakt insuline aan waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Heb je meer insuline nodig? Dan drink je nog een beetje koffie. Je hoeft dan niet meer insuline te injecteren. Handig, toch?

Ochtend

Volgens de hoofdonderzoeker Martin Fussenegger van de Federal Institute of Technology in Zurich werkt het medicijn als volgt: als je diabetes hebt laat je het implantaat plaatsen. Daarna hoef je alleen maar na elke maaltijd een kopje koffie of thee te drinken om met de cafeïne het medicijn in de implantaat te stimuleren. Daarmee zet het medicijn de alvleesklier aan het werk waardoor je insuline aanmaakt. Zo gaat je glucoseniveau na de maaltijd meteen omlaag.

Tien jaar

Helaas duurt het nog zo’n tien jaar voordat het medicijn klaar is. Dit komt omdat het alleen nog getest is op muizen, waarbij het erg goed werkt. Dus helaas moeten mensen met diabetes de komende tien jaar nog gewoon blijven injecteren. Als de implantaat op de markt komt, kunnen mensen deze laten plaatsen. De implantaat blijft naar verwachting zes tot twaalf maanden zijn werk doen.

Lees ook: Etalagebenen tijdens het lopen; dit zijn de symptomen en zo kom je er vanaf!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Pexels