Dit is waarom je beter geen koude douche kunt nemen na het zonnen

zonnen

Het doet meer kwaad dan goed

Sommige mensen zweren bij een koude douche in de ochtend of na de hele middag in de zon gelegen te hebben. Hoe aantrekkelijk dit ook is bij warm weer, zo’n koude douche kun je toch beter overslaan. We leggen je uit waarom.

Slecht voor je huid

Een lekkere koude douche nemen na het zonnebaden om af te koelen? Het klinkt heel verleidelijk, helemaal als je een beetje verbrand bent. Toch moet je hiermee oppassen, want koud douchen na blootstelling van de zon kan slecht zijn voor je huid, zo vertellen experts.

Water

Waar dat aan ligt? Het heeft alles te maken met de hardheid van het water uit de douche. Bepaalde mineralen in dit harde water kunnen er namelijk voor zorgen dat een droge huid beschadigd raakt. Bovendien wordt je huid nóg droger en krijg je nog meer last van een verbrande huid. Dus douche je met koud water om je verbrande huid wat verkoeling te geven? Dan werkt dit juist averechts. Het koude water zou de verbrande huid nog pijnlijker kunnen maken en de huid kan hierdoor gaan jeuken. Dit komt door de magnesium en calcium in het water. Je kunt dus beter met lauw of warm water douchen na het zonnen.

Koelen

Hoe je je huid dan wel het beste kunt koelen nadat je hebt gezond? Drink veel water en blijf daarnaast smeren met zonnebrandcrème, ook wanneer je al uit de zon bent. De spf voortkomt dat de mineralen op je huid gaan zitten en verkoelt deze dus langer. Verder kan het helpen om je huid licht vochtig te maken door zachtjes met een koud compres op je huid te deppen. Dit koelt vervolgens af, zonder je aan al te veel water bloot te stellen.

Lees ook: Is het blauwe licht van je telefoon en laptop echt slecht voor je huid?

Bron: Margriet | Beeld: Pexels