Kun jij je dromen niet herinneren? Dit is waardoor het komt 

dromen herinneren

We verklappen alvast dat het niks met je nachtrust te maken heeft 

Komt het je bekend voor? Je weet zeker dat je iets hebt gedroomd, maar je hebt geen idee meer wat het was. Goed nieuws: je bent niet de enige. Maar hoe komt het dat je je dromen soms niet onthoudt? Wij hebben het antwoord! Enne, we kunnen je alvast geruststellen: het heeft niks met je hersenen te maken. 

Verschillende slaapstadia 

Misschien heb je weleens gehoord dat je nachtrust bestaat uit een aantal stadia. Je begint met een lichte slaap die steeds dieper wordt. Uiteindelijk kom je bij de REM-slaap, ook wel bekend als de Rapid Eye Movement-slaapfase. In die fase ga je dromen. Of je die dromen ook daadwerkelijk onthoudt, is afhankelijk van de situatie waarin je wakker wordt. Het heeft dus niks te maken met je nachtrust of de verschillende stadia. 

Allesbepalend moment 

Het moment dat je bijna wakker wordt, maar ook weer verder kan slapen is allesbepalend voor het herinneren van je droom. Je kunt er op dat moment het beste kiezen om rustig wakker te worden. De kans dat je je nachtelijke avonturen herinnert is dan veel groter. En een extra reden om langer in bed te blijven slaan we natuurlijk ook niet af!

Gestoord door de wekker 

Er zijn meerdere redenen waarom we onze dromen niet kunnen herinneren, routine is daar een van. Als jij elke dag je wekker zet is het goed mogelijk dat jij je dromen niet meer weet. Het lawaai van je wekker rukt je namelijk weg uit je slaap. Vervolgens grijpen we snel naar onze telefoon of wekker om het geluid uit te zetten. Het is een ritueel dat veel mensen zullen herkennen, echter tast het je herinneringspatroon wel aan. Probeer de volgende keer eens rustig wakker te worden, groter kans dat je gedachtes dan wel herinnert. 

’s Nachts wakker 

Ben jij vaak midden in de nacht wakker? Dan is de kans groot dat je nog weet waar je over droomde. Dat komt omdat je dan aan het begin van de REM-slaap zit. Wanneer je nachtrust in deze fase wordt verstoord, kun je gedachten beter herinneren. Het is eigenlijk heel gek: hoe beter je nachtrust is, hoe kleiner de kans is dat je je dromen herinnert. 

Lees ook: Waarom je het beste op je linkerzij kunt slapen

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels