Dít gebeurt er met je lichaam als je een maand geen alcohol drinkt

alcohol

Je lichaam ondergaat vijf grote veranderingen 

In december staan, naast een hoop gezelligheid, eten en drinken centraal. We genieten massaal van lekker en veel eten, en ook de alcoholische versnaperingen gaan er goed in. Voor wie in januari met een frisse start wil beginnen, is er Dry January. Een challenge om een maand lang geen alcohol te drinken. Doe jij daaraan mee? Dan zullen de volgende veranderingen in je lichaam plaatsvinden. 

Dry January

Het oorspronkelijke Engelse fenomeen Dry January is inmiddels ook in Nederland niet meer weg te denken. De maand januari staat in het teken van alcohol, of eigenlijk: geen alcohol. Heeft dat veel voordelen voor je gezondheid? Het antwoord daarop is: ja! Deze vijf veranderingen ga je aan je lichaam merken wanneer je aan Dry January meedoet.

1. Afvallen

Na de feestelijke decembermaand willen we graag de overtollige kilo’s er zo snel mogelijk kwijtraken. Naast alle lekkernijen in de maand december, draagt alcohol ook bij aan het nodige aantal extra calorieën. Drink je dagelijks één glas rode wijn? Dan krijg je wekelijks al ruim 550 calorieën binnen. Omgerekend naar een hele maand komt dit uit op zo’n 2.300 calorieën. Verban je een maand lang de alcohol uit je leven, dan ga je dit zeker merken wanneer je op de weegschaal staat. Met name het verbranden van buikvet zal stukken makkelijker gaan. Door meer buikvet te verbranden verklein je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en galstenen. 

2. Lever laten terug groeien

We hoeven je vast niet meer uit te leggen dat het drinken van alcohol negatieve gevolgen heeft voor je lever. Met name na de decembermaand waar het ene wijntje, biertje of proseccootje na de ander wordt gedronken, draait je lever overuren. Bij overmatig alcoholgebruik, en dan praten we over vier tot zes glazen per dag, is de kans op leverfibrose waarbij je lever verschrompeld zeer hoog. Maar wist je dat je je lever terug kan laten groeien? Door je orgaan een maandje rust te geven is het al mogelijk om tot wel zeventig procent van je lever terug te laten groeien.

3. Betere nachtrust

Het kost je organen, en met name de lever, veel moeite om alcohol in het lichaam af te breken. Ook wanneer je ’s nachts ligt te slapen is je lichaam hard aan het werk om de alcohol weg te werken. Door de slechte nachtrust sta je de volgende dag op met een flinke kater. Laat je de alcohol een maandje staan, dan zal je merken dat je uitgerust en fit de maand door komt.

4. Versterken van je immuunsysteem

We hebben witte bloedcellen in ons bloed nodig om virussen en bacteriën tegen te gaan. Alcohol zorgt ervoor dat er een lagere waarde aan witte bloedcellen in ons bloed terecht komt. Eén en één is twee: je immuunsysteem verzwakt wanneer je alcohol drinkt. In de koude maand januari ligt een griepje al snel op de loer. Door geen alcohol te drinken verklein je de kans dat jij in deze maand loopt te snotteren.

5. Zuivere huid

Tenslotte doet alcohol niet veel goeds voor je huid. Wil je graag een zuivere, egale huid? Laat dan de alcohol eens een maand lang staan. Je huid droogt minder snel uit en je lichaam produceert minder hormonen die helpen met het absorberen van water. Zeg maar hallo tegen een stralend perzikhuidje!

Lees ook: Een maand zonder alcohol: 8 tips om Dry January vol te houden

Bron: AD, Women’s Health, Margriet | Beeld: Unsplash