Dit effect heeft minder vlees eten op je gezondheid

minder vlees

Is het nu goed voor je, of niet?

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om één of meer dagen per week hun stukje vlees te laten staan. Niet alleen vanwege het dierenwelzijn, maar ook omdat het beter is voor het milieu. Maar is het eigenlijk ook beter voor je lichaam om minder vlees te eten? Dit effect heeft het op je gezondheid.

Hoe goed is het voor je lichaam om minder vlees te eten?

Dierlijke producten

De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de gevolgen van het eten van rood en bewerkt vlees. Hieruit bleek dat aan het eten van dierlijke producten de nodige risico’s kleven. Betekent dit dan dat we massaal vegetarisch of veganistisch moeten worden? Niet helemaal, want ook deze diëten brengen enkele gevaren met zich mee. Benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van minder vlees eten? Lees dan snel verder.

Ontstekingsremmend

In bepaalde opzichten zijn vegetarische gerechten gezonder. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat het eten van rood vlees de kans op ontstekingen vergroot. Hierdoor lopen vleeseters meer kans op beroertes, diabetes en auto-immuunziektes. De meeste plantaardige producten staan er daarentegen juist om bekend dat ze ontstekingsremmend werken.

Lager cholesterol

De meeste vleessoorten bevatten van nature veel verzadigde vetten en cholesterol. Deze vormen allebei een groot risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een vegetarisch eetpatroon kan juist zorgen voor een verlaging van het cholesterol, blijkt uit diverse onderzoeken. Echter, dit gaat niet op wanneer je vlees vervangt door andere dierlijke producten, zoals kaas. De meeste van deze producten bevatten namelijk ook veel verzadigde vetten.

Verbeterde darmflora

Ons darmstelsel biedt onderdak aan honderden bacteriën, die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering. Daarnaast dragen ze ook bij aan een goed werkend immuunsysteem en de ontwikkeling van onze hersenen. Wanneer je vlees vervangt door plantaardig voedsel, heeft dit volgens onderzoekers een gunstig effect op je darmflora. De vezels in deze plantaardige producten stimuleren namelijk de groei van gezonde bacteriën.

Lees meer voor- en nadelen op de volgende pagina.

Pagina 1/2