Afvallen? Zo effectief is de populaire Intermittent Fasting methode

Helpt het dieet je echt bij het afvallen?

Intermittent Fasting, oftewel een langere periode niet eten, wordt steeds populairder. Meer en meer mensen doen aan Intermittent Fasting om overtollige kilo’s kwijt te raken. Maar hoe effectief is het nu echt? En bovenal: worden we er nu echt zoveel slanker, gezonder en fitter door? Professor Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum legt je alles uit over deze dieetmethode. 

Val je er echt zoveel mee af?

Wat is Intermittent Fasting?

Pijl legt uit aan Nu.nl: “Intermittent Fasting betekent simpelweg bij periodes niet eten. Er bestaan verschillende vormen. Bij de 5/2-methode eet je gedurende twee dagen per week heel weinig en de overige vijf dagen normaal. Bij de 16/8-methode eet je achttien uur wel en zestien uur niet. Bij gemodificeerd vasten eet je eens in de maand of eens in de twee, drie maanden een dag of vier, vijf heel weinig.”

Kunnen we wel zonder eten?

Is het wel verstandig om het zo lang zonder eten te stellen? Volgens Pijl kan dit helemaal geen kwaad. “Ons lichaam is prima in staat om een tijd lang niets te eten. Het slaat energie op. Dat wij drie keer per dag eten, is geen biologisch, maar een cultureel fenomeen. Het is niet natuurlijk. Onze voorouders aten wanneer er eten voorhanden was”, aldus de professor. Volgens hem zijn we er dan ook niet voor gemaakt om de hele dag te eten. We eten niet alleen te veel, maar ook te vaak. “Op de lange termijn leidt dat tot problemen”, waarschuwt Pijl.

Lees verder op de volgende pagina.