Kan jij nooit stoppen met eten? Dan heb je last van leptine resistentie

Heb jij nooit een verzadigd gevoel?

Waarschijnlijk hadden we je met de titel al te pakken: je leeft je leven met een maag die vrijwel nooit vol raakt. Althans, zo voelt het voor jou. Want na een uitgebreid ontbijt, half pak koekjes bij de koffie, een goede lunch en wat snacks tussendoor zit jij eigenlijk nog lang niet vol. Ook kan jij tijdens een dinertje met vrienden eigenlijk nog wel twee keer opscheppen, terwijl de rest al met z’n broeksknoop open aan tafel zit. Herkenbaar? Dan heb je mogelijk last van leptine resistentie. 

Dit werkt natuurlijk niet mee, wanneer je een paar kilo’s wil verliezen.

Leptine

Leptine is het belangrijkste verzadigingshormoon in je lichaam. Wanneer je gegeten hebt, verstuurd je lichaam een seintje naar je hersenen dat je verzadigd bent. Leptine is verantwoordelijk voor dit seintje en wordt na iedere maaltijd aangemaakt in de vetcellen. Naast het seintje dat je ‘vol’ zit, geeft het ook een seintje naar je hersenen dat er genoeg energie in je lichaam is. Dit seintje is belangrijk, aangezien je dankzij dit sein het gevoel hebt dat je energie hebt om bijvoorbeeld te lopen, op te staan en je dagelijkse dingen te doen.

Error

Heb jij altijd het gevoel dat je oneindig door kan eten, eet je meer dan al je vriendinnen bij elkaar, heb je moeite met afvallen en heb je geen zin om te bewegen? Dan kan het dat, naast dat je gewoon heel erg van eten houdt, je leptinehormoon niet zo goed werkt. Bij een leptine resistentie is je lichaam doof geworden voor het sein dat je ‘vol’ zit. Simpel gezegd: je brein denkt dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk vol zit.

Hoe kom je er vanaf

Er zijn genoeg manieren om van leptine resistentie af te komen. Allereerst is het belangrijk te kijken naar welke voeding je tot je neemt. Probeer te veel suikers te vermijden. Suiker verhoogt namelijk het slechte cholesterol in je bloed, waardoor je hersenen het signaal afgeven dat je door moet eten. Stop met suiker, zodat je hersenen weer naar leptine gaan luisteren. Eet daarnaast veel eiwitten, vezels en goede vetten, zodat je een verzadigd gevoel krijgt. Probeer daarnaast genoeg te slapen en veel te bewegen, aangezien je lichaam hierdoor gevoeliger voor leptine wordt.

Lees ook: Deze Limoncello is verkozen tot de beste van de wereld

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Girlscene | Beeld: Unsplash