Experts waarschuwen: gebruik geen apps die je slaap bijhouden

Slaapexperts adviseren slechte slapers te stoppen met apps die je slaap bijhouden

Tegenwoordig kunnen we alle persoonlijke activiteiten bijhouden in onze telefoon. We wegen ons eten, tellen onze stappen én monitoren onze nachtrust. Voornamelijk de slechte slapers onder ons houden de nachtrust bij door middel van speciale ‘slaap-apps’. Maar zijn deze apps wel zo verstandig? Experts zeggen van niet.

Het gaat bijvoorbeeld om apps als Sleep Cycle of Pillow.

Slaap-apps

Je installeert de app op je telefoon. Voor je gaat slapen, zet je de app aan en leg je je telefoon naast je kussen. Een sensor in de app meet al je bewegingen en geluiden, waardoor de kwaliteit van je slaap wordt gemeten. De volgende ochtend ontvang je tips voor een betere nachtrust en krijg je inzage in je slaappatroon. Handig, maar volgens experts zijn deze apps niet verstandig.

Experts

“We zijn tegenwoordig te veel bezig met een goede nachtrust. Door de extra focus op slaap ontwikkelen veel mensen juist slapeloosheid”, geeft de Britse hoogleraar Slaapstoornissen Guy Leschziner aan. De professor ziet vaak mensen voorbij komen met slapeloosheid als gevolg van hun slaapmeter, of omdat ze veel berichten lezen over de negatieve effecten van slapeloosheid.

Advies

Leschziner adviseert dan ook direct te stoppen met het gebruiken van de apps. Door constant bezig te zijn met je slaap, begint het een obsessie te worden. Er zijn veel mensen die per se elke nacht acht uur willen slapen. Wanneer je dit volgens je app niet behaald hebt, dan kan dit stress veroorzaken. Vooral bij perfectionistische mensen komt dit vaak voor. Ze zullen zich gedurende dag moe voelen, omdat ze volgens de slaap-app niet genoeg geslapen hebben. Volgens de experts is dit niet verstandig, de apps kunnen namelijk vaak onbetrouwbaar en misleidend zijn.

Lekker slapen

Maar hoe zorg je dan wél voor een goede nachtrust? Zorg er allereerst voor dat je ontspannen in je bed ligt. Vermijd een scherm, maar lees juist een boek of tijdschrift. Nuttig daarnaast niet teveel suiker en cafeïne in de uren voor je in slaap wil vallen. Wanneer je dagelijks een constant slaapritme aanhoudt, zal je vanzelf merken dat je slaap verbetert. Hier heb je geen app voor nodig!

Lees ook: Om deze reden zou je niet te vaak moeten uitslapen in het weekend

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Welingelichte Kringen | Beeld: Pexels