Dit is de fataalste zitplaats in een auto

autoplek

Een bepaalde plek in de auto loopt meer gevaar

Wanneer je in de auto stapt moet je er niet aan denken dat het je laatste autorit wordt. Echter blijkt uit cijfers van SWOV dat jaarlijks 201 auto-inzittenden om het leven komen. Dat doet je toch wel nadenken over de vraag welke zitplaats in de auto het veiligst en dodelijkst is.

Heb jij hier weleens over nagedacht?

Gevaarlijkste plek

Er wordt nog weleens gedacht dat de bijrijder het grootste risico loopt bij een ongeluk. Ten onrechte blijkt nu. Uit onderzoek van de verkeersveiligheidorganisatie VIAS is het niet de passagier voorin die de meeste kans op sterven maakt bij een auto-ongeluk, maar de bestuurder.

Meer gevaar

Het VIAS-instituut weet te vertellen dat de bestuurder van een auto meer gevaar loopt dan de overige inzittenden in de auto. Het gaat hier echter niet om een klein verschil. De kans dat de bestuurder komt te overlijden bij een auto-ongeluk is een stuk groter dan voor de inzittenden. De bestuurder heeft 37 procent meer kans op een fatale afloop bij een auto-ongeluk dan de passagier ernaast. In vergelijking met passagiers op de achterbank is de kans nog groter, namelijk 47 procent, aldus de Belgische website GoCar.

Veiligste plek

Welke plek is dan wel het veiligst? De plaats waar vrijwel niemand wil zitten: de middenplek op de achterbank. Degene die hier zit moet dan overigens wel met een driepuntsgordel vastzitten. Is dit het geval? Dan heeft degene in het midden 25 procent meer kans om een auto-ongeluk te overleven dan degenen naast hem op de achterbank.

Lees ook: 7 handige trucjes die iedereen met een auto moet weten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN, SWOV | Beeld: Pexels