Feit of fabel: is een koude douche écht goed voor je?

Hebben we echt baat bij een koude douche of is het gewoon een broodje aap?

Sommige mensen zweren bij een koude douche in de ochtend. Het zou je een enorme energieboost geven, maar daarmee is het natuurlijk nog niet lekker. Bovendien kan een energieboost toch ook wel bewerkstelligd worden met een bakkie pleur? Dus… hoe goed is die koude douche nu echt?

Onderzoek toont aan hoe het nu echt zit.

Het onderzoek
Uit recent Nederlands onderzoek dat verscheen in het tijdschrift PLOS One blijkt dat die koude douche je helemaal niet gezonder maakt. Wel blijkt uit de gegevens dat een koude douche je inderdaad een energieboost geeft. Aan het onderzoek namen 3000 mensen deel en zij werden verdeeld in vier groepen. De eerste groep douchte normaal en de tweede, derde en vierde groep begonnen met warm water en kregen daarna 30, 60 of 90 seconden koud water.

Gezonder
Uit de gegevens blijkt dat de kans op een verkoudheidje of andere griep niet kleiner of groter is wanneer iemand koud doucht. Een derde van de proefpersonen gaf wel aan dat ze zich alerter voelden wanneer ze de dag begonnen met een koude douche. Veel mensen hadden na de douchebeurt wel last van koude handen en voeten, maar ze vonden dat hun levenskwaliteit toch wel lichtjes was verbeterd. Velen waren zelfs zó positief over het effect dat koud water had, dat ze het 60 dagen na het onderzoek nog steeds deden.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Archief