Feit of fabel: je verbrandt minder snel na een bezoek aan de zonnebank

zonnebank

Je wil je huid voorbereiden op de zonnestralen, toch?

Je gaat bijna op vakantie, maar je lichaamskleur is nog vergelijkbaar met die van een melkfles. Daar zit je niet op te wachten, aangezien je op vakantie niet direct wil verbranden. In plaats van je koffer te vullen met flessen zonnebrand, kan je ook gewoon een paar zonnebankjes pakken. Althans: dat denk je. Want is die zon van de zonnebank eigenlijk wel hetzelfde als de zon die jij aan de Costa Brava gaat vinden? Wij leggen het je uit. 

Kun je je huid ‘voorbereiden’ op de zon door een bezoekje te brengen aan de zonnebank?

Helaas niet

Helaas, je hebt het al die tijd verkeerd gehad. Dermatoloog Thomas Maselis legt uit: “Het is echt fout om te denken dat je je huid kunt voorbereiden op een zomervakantie door van tevoren een paar keer onder de zonnebank te duiken.” Volgens Maselis zorgt de zonnebank wel voor een gebruinde huid, maar geeft het nauwelijks bescherming tegen de zon. Oeps.

Rimpelige huid

Wanneer je onder de zonnebank ligt, dan word je bruin door de straling die de zonnebank afgeeft. Deze straling bevat voornamelijk UV-A-stralen. Je wordt er lekker bruin van, maar je krijgt er ook direct een slappe huid van. Volgens de dermatoloog krijg je door deze verslapping van de huid later meer rimpels.

Zonlicht

Wanneer je je handdoekje op het strand uitstrijkt, vallen de natuurlijke zonnestralen op je huid. In dit natuurlijke zonlicht zitten zowel UV-A- als UV-B-stralen. Juist die UV-B-stralen zorgen ervoor dat de bovenste laag van je huid dikker wordt. Hieruit blijkt dus: onder de zonnebank ben je helemaal niet goed beschermd én je hebt geen dikkere huidlaag gecreëerd. Je bent dus helemaal niet extra beschermd tegen de zon, waardoor de kans op een verbrande huid net zo groot is als wanneer je geen bezoekje aan de zonnestudio hebt gebracht. Insmeren dus. En ben je toch verbrand? Vergeet dan niet: vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje.

Lees ook: Politie deelt waarschuwing voor fietsers met een fietsmand- of tas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Solarium – Tanning bed, door pixel2008 onder de licentie CC0 1.0