Feit of fabel: kun je verkouden worden door kou?

verkouden door kou

Voor eens en altijd het antwoord op deze vraag

Door de coronacrisis zouden we het bijna vergeten: de ‘gewone’ verkoudheid bestaat ook nog steeds. Veel mensen denken dat je letterlijk kou kunt vatten door slecht weer. Maar is dat ook zo? Kun je verkouden worden als je met je jas open loopt, door de regen fietst of in een tochtige kamer zit te werken? Wij hebben het antwoord!

Verkouden na een regenbui

Je fietst door een van de vele regenbuien in ons kikkerlandje met een te dunne jas en de volgende dag ben je verkouden: het is ons allemaal weleens overkomen. Geen wonder dus dat veel mensen denken dat je verkouden kunt worden van kou. Maar is dat echt waar of is het toeval? Gedeeltelijk is er sprake van toeval. Een verkoudheid is geen direct gevolg van kou. Het is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen, een infectie die je vaak van andere mensen krijgt. En toch heeft de kou zeker invloed. Hoe zit dat nou precies?

Slechte ventilatie

Het lijkt misschien heel toevallig dat je áltijd verkouden wordt zodra het najaar aanbreekt. Maar nee, dat is niet geheel toevallig en het komt ook niet door koud weer. Het is eigenlijk heel simpel te verklaren. Zodra het kouder wordt, houden we vaker de ramen dicht en zetten we de verwarming aan. De ventilatie is dus een stuk minder goed. Wanneer je dan met meerdere mensen in dezelfde (slecht geventileerde) ruimte zit, heeft zo’n verkoudheidsvirus de ideale gelegenheid om zich te verspreiden.

Feit of fabel?

Dus: kun je verkouden worden door kou? Nee, dat is een fabel. Je wordt niet verkouden door de kou waar je gisteren doorheen bent gefietst. Je bent echter wél vatbaarder voor kou als je het koud hebt. Op dat moment werkt je afweersysteem namelijk minder goed én moet je lichaam harder werken om warm te blijven. Een verkoudheid wordt op precies dezelfde manier verspreid als Covid-19: door mensen die niezen, lachen, hoesten en hard praten. Kleine druppeltjes in de lucht komen in de luchtwegen van andere mensen. Wil je niet verkouden worden? Dan moet je dus goed je handen wassen, afstand houden tot mensen en in je elleboog hoesten en niezen. Klinkt ons bekend in de oren, of niet?

Lees ook: Dit jaar de griepprik halen gaat door corona nét even anders

Bron: Margriet | Beeld: Pexels