Dit jaar de griepprik halen gaat door corona nét even anders

Ga jij dit jaar de griepprik halen? Dit moet je weten

Door de coronacrisis en de gedeeltelijke lockdown zou je bijna vergeten dat met de start van de herfst ook het griepseizoen voorzichtig is aangebroken. In oktober en november krijgen weer zo’n zes miljoen Nederlanders een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik op de mat. Zo’n prik halen gaat dit jaar wegens de coronamaatregelen iets anders dan anders. 

Griepprik

De jaarlijkse griepvaccinatie is voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen, zoals long- of hartaandoeningen. De griepprik is gratis en niet verplicht. Normaal gesproken komt ongeveer de helft van de uitgenodigde mensen, dus zo’n drie miljoen Nederlanders, de prik halen. Het RIVM denkt dat dit jaar meer mensen komen wegens de coronapandemie. Daarom zijn er dit jaar ruim een half miljoen meer vaccinaties ingekocht, zegt Rob Riesmeijer van het RIVM tegen NOS. Dit jaar kunnen zo’n 3,8 miljoen mensen de griepprik halen.

Looproutes, tijdvakken en mondkapjes

Hoe zo’n griepprik halen nu, in tijden van corona, precies in zijn werk gaat? Dat is alvast te zien in het Twentse Oldenzaal. Normaal gesproken trekt het team van huisartsen en assistenten zo’n drie uur uit voor het vaccineren, nu verwachten zij zo’n tien uur bezig te zijn. Om het allemaal overzichtelijk te maken, maken ze gebruik van tijdvakken, wordt er bij de deur gevraagd of mensen gezond zijn en moeten de patiënten zich houden aan speciale looproutes. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht.

Te weinig vaccins?

Het RIVM houdt dit jaar nauwlettend in de gaten hoeveel mensen de griepprik komen halen. Als er zelfs meer dan 3,8 miljoen mensen de griepprik willen halen, kunnen er echter geen extra vaccins worden besteld. Deze 3,8 miljoen vaccins zijn namelijk al in maart besteld – dus bijbestellen kan niet zo snel. Mocht er toch een tekort ontstaan, dan volgt overleg met het ministerie en wordt mogelijk aan gezonde 60-plussers gevraagd de prik dit jaar niet te halen.

Griepprik tegen corona?

Dat het RIVM verwacht dat door de coronapandemie meer mensen de griepprik zullen halen, betekent niet dat deze prik ook beschermt tegen het coronavirus. De griepprik beschermt je namelijk alleen tegen de normale griep, niet tegen Covid-19 of andere virussen. Wel is het zo dat je door de griepprik minder vatbaar bent voor de normale griep. Zo zul je dus minder snel last krijgen van griepklachten, die grotendeels overeenkomen met coronaklachten, en zul je je dus niet onnodig hoeven laten testen. Zo zul je dus ook niet tien dagen preventief in quarantaine hoeven.

Lees ook: Gewoon griep of het coronavirus: wij leggen je uit hoe het zit

Bron: NOS, RIVM | Beeld: Unsplash