Foliumzuur: dit is wat het doet voor je gezondheid

Voel je je futloos en moe? Dan heb je mogelijk een tekort aan foliumzuur

Zonder er bewust van te zijn hebben meer Nederlanders een tekort aan foliumzuur dan je zou verwachten. Het tekort leidt tot vermoeidheid en een zwak immuunsysteem. Foliumzuur is te vinden in veel gezonde voeding. Echter, het gaat vaak verloren tijdens de bereiding, waardoor een foliumzuurtekort al snel op de loer ligt.

Foliumzuur gaat vaak verloren bij het koken van bepaalde groentesoorten.

Vitamine B11

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en ook niet worden opgeslagen. Krijg je er onvoldoende van binnen, dan kan het slechts enkele maanden duren voordat je een tekort aan foliumzuur hebt opgebouwd. Onderzoek heeft aangetoond dat 10 procent tot een kwart van de Nederlanders een foliumzuurtekort heeft.

Voordelen foliumzuur

We hebben de vitamine nodig voor een gezond immuunsysteem, maar ook voor ons zenuwstelsel. De aanmaak van rode bloedcellen en het verlagen van homocysteïnegehalte (aminozuur) in je bloed worden ook ondersteund door foliumzuur. Met een hoog homocysteïnegehalte in het bloed is de kans op hart- en vaatziekten groter. Tenslotte draagt vitamine B11 bij aan het geheugen en de concentratie en helpt het vermoeidheid verminderen.

Lees op de volgende pagina verder.

Pagina 1/2