Goed nieuws voor alle koffieleuten: het drinken van koffie kan je lever mogelijk beschermen tegen alcoholschade! Gewoon door blijven drinken dus!

Koffie wint van alcohol

Koffie wordt in verband gebracht met een heleboel positieve medische effecten, met onderzoek dat suggereert dat het tegen kanker helpt en dat het ook een lustopwekkende werking heeft. Daaraan kunnen we nu ook toevoegen dat het drinken van twee kopjes koffie per dag het risico op alcohol-gerelateerde leverklachten (levercirrose) tot wel 43% vermindert. Artsen spreken van levercirrose als het leverweefsel zo erg beschadigd is dat het niet meer kan herstellen. Tussen 1980 en 2010 zijn er wereldwijd tussen de 675.000 en een miljoen mensen aan overleden.

De ziekte wordt veroorzaakt door verschillende factoren, inclusief chronisch alcoholmisbruik en overgewicht. Beide veroorzaken een overproductie van vezelig bindweefsel zoals collageen in de lever wat ervoor zorgt dat er littekenweefsel wordt geproduceerd i.p.v. gezond weefsel.

Ook al hebben eerdere studies aangetoond dat van koffie afgeleide cafeïne beschermd tegen het abnormaal functioneren van de lever en fibrose, er was tot nu toe geen uitgebreide analyse van deze data gedaan. Een team onderzoekers stelde data samen van negen eerdere studies naar de effecten van koffie drinken op levercirrose en ze publiceerden hun bevindingen in het blad Alimentary Pharmacology and Therapeutics. Lees meer oer dit onderzoek op de volgende pagina.


Pagina 1/2