De zes gouden regels voor een gezond hart bij 50-plussers

gezond hart

Dit raden cardiologen vrouwen boven de 50 jaar aan om te doen voor een goede hartgezondheid

Wanneer spreek je precies van ouderdomskwaaltjes? Veel mensen zullen zich rond de 50 heus nog niet bejaard voelen, maar wél merken ze dat de gezondheid na deze leeftijd sneller achteruit gaat. Ook maken 50-plussers zich eerder zorgen over de gezondheid van hun hart. Twee cardiologen willen hen op de goede weg helpen met deze zes gouden tips.

Veranderend lichaam

Veel mensen ervaren veranderingen in hun lichaam naarmate ze ouder worden. Voor vrouwen komt dit vooral tijdens en na de overgang. Cardiologen Harvey Kramer en Mathew Budoff delen met Well + Good wat vrouwen kunnen doen om de gezondheid van hun hart in de gaten te houden. Maar ook voor mannen geldt bij deze tips: baat het niet, dan schaadt het niet.

1. Gezondheidscheck

Begin met een schone lei en laat de gezondheid van je hart controleren bij een (huis)arts. Bespreek samen jouw medische geschiedenis en vraag of je een korte hartcontrole kunt krijgen. Denk aan het meten van de bloeddruk, luisteren naar het hart en het laten maken van een ECG. Ook bloedonderzoek kan je veel vertellen over risicofactoren. Ontdek je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of een hoge bloedsuiker? Bespreek dan met de dokter wat je hieraan kunt doen.

2. Beweeg tenminste 150 minuten per week

Beide cardiologen geven aan dat ze dit altijd aan hun patiënten aanraken. Helemaal mensen boven de 50 is het belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. “Lichaamsbeweging is ontzettend belangrijk voor 50-plussers omdat het hartziekten tegen kan gaan en de botten sterk kan houden, wat van extra belang is als we ouder worden”, vertelt dr. Budoff. Dr. Kramer raadt aan om minstens 150 minuten per week goed te bewegen. Met twee stevige wandelingen van een uur per week ben je dus al een heel eind op weg.

3. Doe het samen

Je hart gezond houden gaat vaak samen met het maken van andere keuzes. Zo is er de bovengenoemde lichaamsbeweging, maar natuurlijk ook gezonder eten is hier onderdeel van. Hoe je dit makkelijker volhoudt? Zoek een maatje! Samen wandelen en samen koken is immers nog gezelliger en motiverender. Ook online zijn er een hoop mensen te vinden die naar een gezonde leefstijl toewerken. Denk aan forums of Facebookgroepen. Hier vind je de motivatie om echt veranderingen te maken.

Benieuwd naar de andere drie gouden regels voor een gezond hart? Je vindt ze op de volgende pagina.

Pagina 1/2