Feit of fabel: griep is erger bij mannen dan bij vrouwen

Zo zit het écht

Hebben mannen meer last van een griepje dan vrouwen? Soms lijkt het er wel op. Als je het grote lijden van de man ziet wanneer hij gedwongen is om in bed te blijven liggen, lijkt de mannengriep op een bijna-doodervaring. Is het terecht dat mannen zuchtend en steunend de griep doorstaan?

Wetenschappelijk tijdschrift The BMJ beweerde vorige maand dat mannen de griep zwaarder ervaren dan vrouwen. De schrijver van het stuk, huisartsgeneeskundige Kyle Sue, werd echter aan de tand gevoeld over het artikel. Het blijkt dat je zijn bevindingen met een korreltje zout moet nemen.

Slordigheid
Hans van Maanen, wetenschapsjournalist, verdiepte zich in het stuk van Sue. Na het uitpluizen van het artikel, kon Maanen concluderen dat maar liefst zeven punten niet kloppen. Deze punten publiceerde De Volkskrant en zijn hier terug te lezen. Sue geeft toe fouten te hebben gemaakt en laat aan Volkskrant weten The BMJ op de hoogte te hebben gesteld. De verklaring die Sue gaf voor zijn fouten? “Ik denk dat het komt omdat ik aantekeningen met de hand heb gemaakt en die verkeerd heb teruggelezen.”

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Volkskrant, Viva | Beeld: Pixabay