Hielspoor, wat is dat eigenlijk en hoe kom je er weer vanaf?

 

hielspoor

Zo kom je van hielspoor af!

Het komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan een jaar of veertig maar het kan ook bij jongere mensen die veel sporten voorkomen: hielpijn. De scherpe, felle pijn die je onder je hiel voelt als je staat of loopt is ook wel bekend als ‘hielspoor’ en is vaak ongevaarlijk. Maar wat is dat nu precies en hoe kom je er vanaf?

Hielpijn of hielspoor ontstaat door een constante overbelasting van de voetzoolpees.

Voetzoolpees
De voetzoolpees is de pees die je voorvoet met je hiel verbindt en die als schokdemper werkt. Wanneer je veel hardloopt, overgewicht hebt of de voetpees op een andere manier overbelast, kan er te veel spanning op de pees komen te staan. Hierdoor kan deze gaan irriteren of ontsteken. Geneest deze irritatie of ontsteking niet naar behoren, dan bestaat de kans dat de pees (gedeeltelijk) gaat verkalken; dit wordt hielspoor genoemd.

Hielspoor of niet?
Maar hoe weet je nu precies of je last hebt van hielspoor of niet? Als je een felle, scherpe pijn voelt onder je hiel wanneer je erop staat of loopt dan is de kans groot dat je last hebt van hielspoor. Vaak komt de pijn ’s ochtends bij het opstaan opzetten. Ook kan de pijn zich aandienen wanneer je een lange tijd hebt stilgezeten en daarna weer gaat staan. Zodra je weer plaatsneemt op je stoel of in bed, dan trekt de pijn langzaam weer weg.

Ontlasten
Duidelijk dus, maar wat kun je eraan doen? Is je pees inderdaad ontstoken, dan is het van belang om je pees zo veel mogelijk te ontlasten. Dit betekent geen lange afstanden lopen en vooral het springen en hardlopen achterwege laten. Natuurlijk hoef je niet de hele tijd stil te zitten; bewegen is juist goed. Stop alleen wel als je de pijn voelt opkomen. Bouw de intensiteit van de trainingen en wandelingen vervolgens langzaam op. Ga je sporten? Zorg er dan voor dat je een warming up hebt gedaan om te spieren op te warmen en op te rekken.

Medische hulp
Blijft de pijn bestaan? Dan kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de huisarts. Het is echter niet nodig hier te snel mee te zijn; hielspoor gaat meestal binnen één tot vier maanden vanzelf weer over. Binnen een jaar is het overgrote deel genezen van alle pijn.

Lees ook: Last van rusteloze benen? Bij deze oefening heb je baat

Bron: Libelle | Beeld: Pexels