Hoe kan het dat allergieën erger worden met de jaren?

allergieën

Heeft het met je leeftijd te maken of is er iets anders aan de hand?

Als jij al langer met allergieën kampt, is het je misschien ook opgevallen dat het de laatste jaren steeds erger wordt. Hoe kan dat eigenlijk? Is dit omdat je ouder wordt of zit er een hele andere reden achter? Een expert legt uit hoe een allergie werkt. 

Seizoensgebonden allergieën

Het lijkt misschien alsof seizoensgebonden allergieën, zoals hooikoorts, steeds erger worden. De veranderende weersomstandigheden kunnen hier invloed op hebben. Zo wordt de planeet steeds warmer en stijgt het CO2-niveau. Het gevolg? De groei van planten en pollen neemt toe. Daarnaast lijkt de lente eerder te beginnen en lijken de seizoenen langer te duren. Allemaal niet erg bevorderlijk voor hooikoortsachtige allergieën. Klachten als tranende ogen, jeuk en niezen kunnen daardoor namelijk erger worden.

Leeftijd

Een allergie kan niet alleen erger worden, je kunt ook nieuwe allergieën ontwikkelen. Dit heeft ook te maken met de enorme hoeveelheid pollen en veranderende seizoenen. Ook kan een allergie verergeren – al heeft dat dus niks te maken met je leeftijd. Nee, we kunnen je uit die droom helpen. Ouder worden heeft (gelukkig) geen invloed op je allergie. Sterker nog, allergieën nemen vaak juist af als je ouder wordt. Het kan wel gebeuren dat je op latere leeftijd nog hooikoorts ontwikkelt. Dat is echter het gevolg van een jarenlang proces, waarbij je altijd al aanleg hebt gehad voor een allergische reactie. Weten we dat ook weer!

Lees ook: Huh? Blijkbaar zorgen paardenbloempluisjes niet voor hooikoortsklachten

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels