Huh? Blijkbaar zorgen paardenbloempluisjes niet voor hooikoortsklachten

paardenbloempluisjes

Dacht jij ook dat je niesbuien hierdoor kwamen?

Jeukende ogen, snotteren en niesbuien: het hooikoortsseizoen is weer in volle gang. Met dit heerlijke lenteweer komen we graag en veel buiten, maar dat is niet altijd bevorderlijk voor de klachten. Dacht jij ook dat rondvliegende paardenbloempluisjes voor niesbuien zorgden? Dat blijkt dus niet zo te zijn. 

Pluizenbollen

Ze zien er prachtig uit en we blazen er elk jaar wel weer op om een wens te doen: paardenbloemen. Veel mensen met hooikoorts denken echter dat deze pluizenbollen hun klachten erger maken. Pollennieuws heeft vorig jaar namelijk een enquête gehouden waaruit bleek dat een derde van de deelnemers dacht dat dit een trigger was. Maar niets blijkt minder waar te zijn!

Drie categorieën pollen

Maar waar komen je klachten dan wel vandaan? Laten we eerst eens op een rij zetten wat hooikoorts precies is. Mensen met hooikoorts hebben een allergie voor pollen, ook wel stuifmeel genoemd. Grassen, planten en bomen planten zich voort door deze pollen los te laten. Die worden vervolgens via de lucht of insecten naar de stamper in een bloem verplaatst. Wanneer de pollen in de lucht komen, kunnen ze ook in jouw neus, ogen en mond terechtkomen – en dat kan zorgen voor irritatie en klachten.

Er zijn (in grote lijnen) drie categorieën pollen te onderscheiden, namelijk bomen, grassen en planten. Die bloeien allemaal op een ander moment tussen mei en september. Daardoor wordt deze periode ook wel het hooikoortsseizoen genoemd.

Paardenbloemen

Pollen zijn dus de oorzaak van jouw hooikoortsklachten. Maar hoe zit het dan met die paardenbloemen? De pluisjes daarvan vliegen wel door de lucht, maar bevatten geen pollen en stuifmeel. Ze bevatten namelijk zaden. Daarnaast zijn de pluisjes ook nog eens te groot om je neus of luchtwegen binnen te dringen. Je gaat dus niet snotteren door deze pluizenbollen!

Lees ook: 10 tips om minder last te hebben van hooikoorts

Bron: Margriet | Beeld: Pexels