Hoe vaak moeten we nu echt douchen? Dit is het antwoord!

douchen

Zo vaak zou je horen te douchen

De meeste mensen staan dagelijks onder de douche. ’s Ochtends of ’s avonds, iedereen heeft zo zijn voorkeur voor wanneer en hoe vaak ze douchen. Sommigen wassen hun haren iedere keer, anderen om de dag of nog minder. Maar is het echt nodig om iedere dag te douchen? En wat doet dat voor je huid? Wij hebben het antwoord.

Had jij dit verwacht?

Minder douchen

Volgens de Duitse dermatoloog Yael Adler hoeven we écht niet iedere dag te douchen. Sterker nog, één keer per week is volgens haar het beste voor je huid. Maar als je regelmatig sport of veel beweegt, kun je niet zonder je dagelijkse douchebeurt. Het ergste is dat we vaak veel te veel zeep gebruiken. Te veel shampoo, te veel zeep en andere reinigingsproducten drogen onze huid extreem uit.

Beschermlaag

Omdat je iedere douchebeurt je huid stript van zijn natuurlijke beschermlaag, moet je die iedere keer weer opbouwen. Dit duurt echter tot wel vier weken. Daarom hebben mensen door het douchen snel een droge en geïrriteerde huid. Volgens Adler hoeven we niet iedere dag te douchen, want we stinken echt niet zoveel als we denken. Na het sporten is het wel aan te raden, maar anders is het niet per se nodig.

Iedere dag

Wij begrijpen het heel goed dat je niet op wilt houden met iedere dag douchen (dat gaan wij ook niet doen…) en Adler begrijpt dat ook. Wil je toch iedere dag douchen, gebruik dan koud of lauw water en weinig tot geen zeep. Vooral schuimende, geurende douchegels drogen heel erg uit. Volgens Adler is het belangrijk om je op de vieste lichaamsdelen te focussen (je voeten, oksels, schaamstreek en bilnaad). Je huidschilfers en zweet spoelen gewoon weg dankzij wat water.

Lees ook: In deze 9 huishoudelijke voorwerpen zitten de meeste bacteriën

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pexels