Dit is hoeveel slaap we nodig hebben per leeftijd, van baby tot oudere

hoeveel slaap
Hoeveel slaap jij?

We hebben gemiddeld zo’n acht uur slaap nodig, dat weten we inmiddels wel. Hoeveel slaap jij gemiddeld krijgt hangt af van je levensstijl. De een haalt dit met gemak, de ander zit hier toch regelmatig onder. Vooral ouders van baby’s en jonge kinderen zullen te maken krijgen van korte, gebroken nachten. Maar ook krijgen veel mensen niet genoeg slaap omdat ze simpelweg niet op tijd naar bed gaan. Het is natuurlijk heel verleidelijk om nog één aflevering te kijken op Netflix…

Hoeveel slaap pak jij iedere nacht?

Slapen

Als jij zo’n persoon bent die geregeld te weinig slaap krijgt door eigen toedoen, is het goed om eraan herinnerd te worden hoeveel slaap je echt nodig hebt. Hierdoor krijg je misschien een duwtje in de rug om toch op tijd naar bed te gaan. De National Sleep Foundation van Amerika heeft opnieuw onderzoek gedaan naar hoeveel slaap je nodig hebt per leeftijd. Dit is flink veranderd ten opzichte van het advies van vroeger, dus het kan je verbazen!

Baby’s (0-3 maanden)

Baby’s zijn net katten, ze slapen het grootste gedeelte van de dag. Ze hebben hun slaapje hard nodig, want hierdoor kunnen ze groeien en ontwikkelen. Vroeger was het advies dat baby’s tussen de 12 en 18 uur slaap moesten krijgen. Daar zit zes uur verschil tussen, want vroeger dacht men dat het per baby afhankelijk was. Nu is dit advies bijgesteld naar 14 tot 17 uur. Minder dan dat is dus niet goed voor je baby.

Baby’s (4-11 maanden)

Na drie maanden lijkt het alsof baby’s helemaal niet meer willen slapen, maar gelukkig hebben ze echt nog steeds meer slaap nodig dan volwassenen. Baby’s van deze leeftijd horen 12 tot 15 uur per dag te slapen om gezond te blijven. Succes met ze naar bed brengen, want meestal staat hun hoofd er echt niet naar!

Peuters (1-2 jaar)

Zet jouw peuter de boel ‘s nachts op stelten? Dan is het wellicht tijd om het middagdutje in te korten. Peutertjes hebben zo’n 11 tot 14 uur slaap nodig. Laat je ze overdag te lang slapen, dan is de kans groot dat ze je ‘s nachts wakker houden.

Kleuters (3-5 jaar)

Op deze leeftijd hebben kinderen al een stuk minder slaap nodig, zo beduidend veel minder dan als peuter dat ze vaak hun middagdutje al over kunnen slaan. Kleuters horen namelijk 10 tot 13 uur per dag te slapen, wat veel prima in een nacht kunnen halen.

Benieuwd hoeveel slaap oudere kinderen en volwassen nodig hebben? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2