Last van hooikoorts tijdens de kerst? Hier ligt het aan

Hooikoortspatiënten kunnen tijdens de kerstdagen klachten krijgen

Loop je te snotteren en te snuiten rondom de kerstdagen? Lijken de klachten verdacht veel op de hooikoortsklachten die normaal gesproken in het voorjaar opspelen? Dat kan. Want hooikoortspatiënten kunnen ook tijdens de kerstperiode last krijgen van hooikoorts allergie.

Hooikoorts met kerst

De kans is groot dat hooikoortspatiënten geen last hebben van een verkoudheid of griepje vlak voor de kerst. De temperaturen tijdens de winter zijn namelijk steeds minder koud. Vergeleken met zo’n vijftig jaar geleden was het rond deze tijd van het jaar gemiddeld 2,9 graden. Inmiddels is de temperatuur in de wintermaanden gestegen naar gemiddeld 4 graden. Met name dit jaar lijken de temperaturen extreem hoog voor de tijd van het jaar. Afgelopen week bereikten we een lente-achtige temperatuur van 16 graden.

Temperatuurstijging

Maar wat heeft deze temperatuurstijging dan te maken met hooikoorts zou je denken? De natuur is door de warmere dagen zo in de war, dat bepaalde boomsoorten het idee hebben dat we ons begeven in het lenteseizoen. Op verschillende plekken in Nederland zijn daarom de elzen en hazelaars al gaan bloeien. En dat is slecht nieuws voor mensen die kampen met hooikoorts. Bioloog Arnold van Vliet legt aan RTL Nieuws uit hoe het precies zit. “Het hooikoortsseizoen is uitzonderlijk vroeg dit jaar. Vijftig jaar geleden stond de hazelaar op zijn vroegst pas 15 februari in bloei”, legt Van Vliet uit.

Pollen in de lucht

Daarnaast hebben hooikoortspatiënten dubbel pech, omdat het de afgelopen periode zeer droog is geweest. Pollen die op dat moment in de lucht hangen, blijven langer aanwezig. Nat, vochtig weer – of beter nog: een witte kerst – is voor de luchtwegen stukken beter. Dit jaar is dat helaas niet het geval, waardoor de pollen voor deze tijd van het jaar lang aanwezig zijn in de lucht. Het resultaat? Meer gesnotter en rode, branderige ogen voor hooikoortspatiënten.

Lees ook: Schaatsliefhebbers opgelet: ‘Lokale schaatspret is in januari mogelijk’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pxhere