Blijven insmeren deze zomer: de zonkracht is hoger dan normaal

Weerdeskundigen waarschuwen dat je sneller kunt verbranden dit jaar

Sla de zonnebrandcrème alvast maar in, want deze zomer gaat de zon een stuk feller schijnen dan normaal. De afgelopen maand hebben we al opvallend veel zonnige dagen en strakblauwe luchten gezien voor ons kikkerlandje, en naar verwachting gaan we dit jaar ook een snikhete zomer tegemoet. Heerlijk misschien voor een vakantie in eigen land of tuin, maar de hogere zonkracht vergroot wel de kans op verbranding. Smeren dus!

Heldere luchten

Dat we de laatste tijd steeds vaker helderblauwe luchten zien, heeft grotendeels te maken met de maatregelen rondom de coronacrisis. Meteoroloog Martijn Dorrestein verklaart aan RTL Nieuws dat we dit jaar te maken hebben met verminderde luchtvervuiling, doordat het vliegverkeer vrijwel stil ligt en mensen de auto vaker laten staan. De zogenaamde ‘aerosolen’ die vliegtuigen en auto’s normaal gesproken uitstoten, dragen bij aan de vorming van wolken. Nu deze kleine roetdeeltjes wegblijven, kijken we dus vaker omhoog naar een wolkeloze hemel. Dat ziet er mooi uit, maar betekent wel dat er minder wolken zijn om de straling van de zon tegen te houden.

Krachtigere straling

Deze fellere zonnestraling heeft niet alleen te maken met het gebrek aan wolken. Aerosolen spelen namelijk ook nog een andere rol: ze weerkaatsen het zonlicht dat op de aarde valt. We kunnen nu dus verwachten dat de stralen van de zon minder vaak teruggekaatst worden. Dit leidt tot warmere temperaturen en wederom een krachtigere straling. Volgens Dorrestein merken we nu al dat de zonkracht hoger is dan normaal en kan deze in Nederland nog flink gaan stijgen deze zomer. Ook zal de hogere straling waarschijnlijk tot meer onweersbuien leiden.

Veilig zonnebaden

Het is daarom raadzaam om je goed in te smeren deze zomer. Een bruin kleurtje staat misschien goed, maar verbranding door de zo kan serieuze gevolgen hebben, van rimpels tot huidkanker. Houd de tube zonnebrand dus maar in de aanslag, smeer je voldoende in en vermijd de zon op het midden van de dag.

Lees ook: Wil jij 1 juni weer het terras op? Zo gaat dat eruit zien

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash