Eindelijk antwoord: is aftersun echt beter dan gewone bodymilk na het zonnen?

Dat maakt nog een groot verschil…

De aftersuns worden uit de schappen getrokken zodra mensen lekker in de zon hebben gezeten. Je huid goed hydrateren is immers belangrijk na een dagje aan het strand. Maar doet die aftersun nu echt beter z’n werk dan de welbekende voedende bodymilk?

Niet alleen wij waren nieuwsgierig naar het antwoord op deze vraag, maar ook HLN wilde het graag weten. Zij vroegen daarom aan dermatoloog dr. Thomas Maselis wat er nu wél in aftersun zit wat niet in bodymilk zou zitten. En dat blijken nogal wat dingen te zijn. “Aftersun is een specifieker product omdat het naast hydrateren, zoals een gewone lichaamsmelk, ook de huid zal koelen”, legt Maselis uit aan HLN. “Bovendien worden aan zo’n verkoelend product nog allerlei elementen toegevoegd om je huid te laten herstellen van de blootstelling aan de zon.”

Schadelijke zon
Maselis stelt voorop dat elk contact met de zon DNA-schade met zich meebrengt, zelfs als je niet zichtbaar verbrand bent. “UVB-licht op de huid zorgt ervoor dat er kleine foutjes in je DN ontstaan, die op termijn verantwoordlijk kunnen zijn voor het ontstaan van huidveroudering of zelfs huidkanker”, legt de dermatoloog uit. Wel is het zo dat een cel het beschadigde DNA kan herstellen. Het mechanisme in ons lichaam werkt zo dat de stukjes aangetaste DNA worden vervangen voor gezond DNA. Echter werkt dit mechanisme erg langzaam. 

Altijd smeren
Aan aftersuns worden allerlei elementen en antioxidanten toegevoegd, zoals vitamine E, die een neutraliserende werking hebben. “Aftersun gaat actief de schade tegen, een gewone lichaamsmelk hydrateert alleen en heeft dat effect niet. Om deze reden zou je altijd het beste met aftersun kunnen smeren als je in de zon hebt gezeten. Zelfs als je denkt dat je geen enkel kleurtje hebt opgelopen. Contact met de zon zorgt volgens de dermatoloog altijd voor schade. Moet je je bodymilk dan uit de deur doen? Nee hoor. Als je de hele dag hebt binnen gezeten, is lichaamsmelk voldoende om je lichaam te hydrateren.

Wil jij meer weten over veilig zonnen? Lees dan ook deze artikelen: 

Bron: HLN. Beeld: Archief.