Is jouw stoelgang gezond? Doe de test!

 

Zo kijk je of je stoelgang goed verloopt

Het is ongetwijfeld niet je favoriete onderwerp, maar we gaan het er toch even doorduwen. Je grote boodschap is namelijk ontzettend belangrijk. Het is dan ook waardevol om achterom te kijken als je een drol gedraaid hebt. Je lichaam kan je een hoop vertellen.  

Zo kan je zelf checken of je een normale stoelgang hebt.

  • Het is belangrijk om te kijken of je drol de juiste kleur heeft. Normale kleuren zijn lichtbruin (zoals pindakaas) tot donkerbruin (chocopasta) alles wat buiten die kleuren valt is het waard om even te onderzoeken.
  • De vorm vertelt je ook veel. De ideale drol ziet eruit als een sigaar of een lange worst. Als het keutelig is, een aantal losse stukken of vloeibaar, dan is dat niet goed. Wil je weten wat jouw poep zegt over jou? Bekijk dan deze handige stoelgangschaal.
  • Dat poep niet lekker ruikt, weten we allemaal. Het is alleen niet de bedoeling dat het écht heel erg stinkt. Denk hierbij echt aan een ondraaglijke stank. Als je poep stinkt dan kan het zijn dat je last hebt van een bacterie, parasiet of dat je voedingsstoffen niet goed verteerd. Goed in de gaten houden dus. Als het lang aanhoudt kan je beter even langs de huisarts.
  • En dan de frequentie. Dit is per persoon verschillend. De een gaat drie keer per dag en de ander maar een keer per twee dagen. Dit is allemaal heel normaal. Is het echter zo dat je minder dan drie keer per week gaat? Dan kan je toch echt beter even naar de dokter, want dan kan het zijn dat je last hebt van een verstopping.

Lees ook:

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels