In juni ervaren we meer stress dan in de andere maanden en dit zijn de herkenbare redenen

Herken jij dit ook?

Heb je het gevoel dat je in de maand juni meer stress ervaart dan anders? Zo gek is dit niet, want in de maand juni schijnen we meer last van stress te hebben dan in de overige maanden. Onderschat de stress niet, het kan namelijk behoorlijk wat rare effecten hebben op ons lichaam. Belangrijk dus om de volgende symptomen goed te herkennen en de stress voor te zijn.

De oorzaak van deze stress heeft te maken met meerdere factoren.

Topdrukte in juni

Bij de meesten begint de stress al vóórdat de relaxte vakantie begint. Dit komt omdat je voor je vakantie vaak een hoop zaken nog moet regelen én eventueel vooruit moet werken/plannen zodat er tijdens je vakantie niets misloopt. Daarnaast moeten we vaak in de maand juni vaak ook nog een hoop andere zaken regelen. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van de vakantie, zomerborrels, de Avondvierdaagse en andere zomerse activiteiten voor de kinderen. Kort samengevat: de maand juni is gewoon topdrukte in en rondom het huishouden.

Mooi weer

Drs. Tessa Heinhuis, (kinder)psycholoog heeft nog een logische verklaring voor de extra stress in de maand juni. “Het is best logisch dat we in juni meer stress dan normaal ervaren”, aldus Tessa Heinhuis. “Dit geldt zeker voor werkende ouders, maar eigenlijk wel voor iedereen die werkt of studeert. Het is een maand waarin je bijna vakantie hebt maar nog nét niet, terwijl je wel al een heel jaar achter de rug hebt. Bovendien is het in juni vaak mooi weer in eigen land, waardoor je het gevoel hebt ‘iets leuks te moeten doen’. Daarnaast moet je nog veel regelen en wil je wat extra geld sparen voor de vakantie die er nog aan komt. Dat kan allemaal voor net dat beetje extra stress zorgen, of je nu vader of moeder bent of niet.”

Zomervakantie kinderen

Met name ouders zullen deze twee momenten van het jaar veel stress ervaren: aan het eind van het schooljaar en het eind van het kalenderjaar. In december hebben we het extra druk met de voorbereidingen voor de feestdagen. Hier komt veel stress bij kijken. Ditzelfde geldt voor de maand juni waarbij er veel geregeld moet worden voor de zomervakantie.

Stress verminderen

Psychologe Tessa Heinhuis legt uit dat we de extra stress kunnen verminderen door onszelf meer rust te gunnen, ondanks het mooie zomerweer. “Spreek niet te veel af op doordeweekse avonden en sport zeker eens per week om te ontspannen. Plan ook je weekenden niet te vol. Mensen blijven te veel hangen in alle stress als ze geen gas terug kunnen nemen, en voor je het weet ben je mentaal en fysiek bekaf als je eindelijk op vakantie gaat. Dat is ook de lol niet.”

Lees ook: Vliegen via Schiphol? Dit zijn de drukste dagen op Schiphol tijdens de zomermaanden

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay