9 manieren om keelpijn te bestrijden


Met deze tips verzacht je keelpijn

Het is weer zover: de herfst is aangebroken. Dat gaat gepaard met een verkoudheid en griep, vooral nu het kouder wordt. Je krijgt minder vitamine D binnen en door de kou ben je vatbaarder voor virussen. Zit je dan, met je pijnlijke keel. Niks aan! Gelukkig zijn er genoeg manieren om keelpijn een beetje te verzachten. Wij hebben negen tips op een rijtje gezet.

Zo ben je gauw van je keelpijn af.

1. Slaap

De beste manier om er weer bovenop te komen is door genoeg te slapen. Kruip dus extra vroeg onder de wol zodat je genoeg rust krijgt, zo herstelt je lichaam.

2. Thee

Vroeger werd al vaak honing gegeten tegen de keelpijn. De zoete vloeistof verzacht namelijk de pijn en werkt ontstekingsremmend. Om je thee nog wat extra kracht bij te zetten kun je een kruiden toevoegen met helende eigenschappen. Kaneel verlicht bijvoorbeeld pijn, kruidnagel lost slijm op, kurkuma remt ontstekingen en cayennepeper drijft gifstoffen af. Maak daarom een thee van kaneel, gember, kruidnagel, kurkuma, een beetje cayennepeper en een scheut honing.

3. IJs

Het tegenovergestelde van thee, maar ook bevroren water doet veel goeds voor je keeltje. Een koud waterijsje verzacht de pijn. Kies wel voor een waterijsje en niet voor zuivel, want zuivel irriteert de keel.

4. Kippensoep

Een eeuwenoude remedie tegen keelpijn is de good old kippensoep. Door kippensoep neemt het slijm in je holtes af, waardoor je keel minder geïrriteerd raakt.

5. Gorgelen met zout water

Roer een theelepeltje zout door een mok koken water. Laat dit afkoelen en gorgel hiermee je keel. Zout remt de ontsteking.

6. Dropje

Zuig op een snoepje of dropje om meer speeksel aan te maken, wat verlichting kan geven. Er zijn ook talloze keelpastilles op de markt waarin ook pijnstillers zitten verwerkt.

7. Stomen

De stoom die vrijkomt bij een warm bad of een hete douche hydrateert je slijmvliezen, waardoor ze minder geïrriteerd raken. Als je gaat stomen in een bad of boven een teiltje, voeg dan een beetje pepermuntolie toe om de neus en keel te openen.

8. Goede luchtvochtigheid

Een droog huis kan voor geïrriteerde slijmvliezen zorgen. Zorg ervoor dat je huis voldoende vochtig blijft (maar niet té vochtig, natuurlijk) door een vochtregelaar te installeren. Een kommetje water op de verwarming kan ook wonderen doen.

9. Huisarts

Kamp je gedurende een lange tijd met keelpijn? Of heb je plots hevige keelpijn in combinatie met koorts? Ga dan naar je huisarts, misschien heb je keelontsteking of een infectie.

Lees ook: Oma’s tips: zo kom je van het hoesten af

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pxhere