‘Gewoon’ keelpijn of een gevaarlijke streptokokkeninfectie? Zó herken je de de symptomen

keelpijn

Keelpijn is vaak alleen vervelend, maar kan gevaarlijk zijn

Als er weer eens een griepgolf over Nederland rolt vallen we allemaal bij bosjes neer. Je moet wel een heel goede weerstand hebben om de winter totaal ongeschonden door te komen, de meesten van ons krijgen vroeg of laat te maken met een verkoudheid of griep. Vervelend, maar niet rampzalig voor je gezondheid. Rustig aan doen en uitzieken is vaak het advies. 

Bij een griepje of verkoudheid hoort vaak ook die vervelende keelpijn.

Keelpijn
Pijn bij het slikken, praten en zelfs ademen: het kan je behoorlijk in de weg zitten. Meestal gaat het vanzelf weer over en heb je te maken met een simpele ‘huis-tuin- en keuken’-keelpijn, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Een streptokkeninfectie is een besmettelijke bacteriële infectie die zich ontwikkelt in je keel, maar wanneer de bacterie in de bloedbaan terecht komt kan dit ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Er kunnen ernstige klachten ontstaan zoals bloedvergiftiging en acute complicaties aan de hartspier. Hoe herken je dit?

Streptokokken herkennen
Hier moet je op tijd bij zijn, want een verwaarloosde infectie kan ernstige gezondheidscomplicaties betekenen.

  • De ernst: als je een streptokokkeninfectie hebt, doet niet alleen praten en slikken pijn. Je keel doet dan eigenlijk altijd zeer, ook als je je mond helemaal niet gebruikt.
  • Adem: de infectie kan een vies ruikende adem veroorzaken en een geur verspreiden die veel mensen associeren met ijzer, of ziekenhuisgeur.
  • Dikke klieren: heb je last van dikke klieren in je nek of kin? Dit kan duiden op een streptokokkenbesmetting.
  • Bultjes: een prikkelende laag van rode puntjes op de tong kan wijzen op een besmetting met de bacterie.
  • Amandelen: als je je amandelen nog heb zwellen deze pijnlijk op als gevolg van de infectie.

Herken je deze symptomen of twijfel je? Neem dan vooral contact op met je huisarts om je te laten onderzoeken. Better safe than sorry!

Lees ook: Het heerst weer: zo zorg je ervoor dat jij die verkoudheid niet overneemt

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Wikihow | Beeld: Pexels