Last van een pijnlijke tong? Dit is wat het kan betekenen

Dit zijn de oorzaken en symptomen van een pijnlijke tong

Nét iets te snel van je soep gegeten? Ai, die pijn ervaren we allemaal weleens aan onze tong. Toch is dit niet het enige wat er met je tong kan gebeuren. Veel mensen hebben regelmatig last van een pijnlijke tong en weten niet goed waar dit vandaan komt. Wij leggen je uit wat de oorzaken en symptomen van een pijnlijke tong kunnen zijn. 

1. Een gespleten of gebarsten tong

Allereerst: een gespleten of gebarsten tong is niets om je zorgen om te maken. Naarmate je ouder wordt kunnen groeven of spleten in de tong dieper worden. Dit kan te maken hebben met onjuiste mondhygiëne. Wanneer je er last van begint te krijgen, bezoek dan voor de zekerheid een huisarts. Daarnaast is het van belang dat je je gebit goed blijft verzorgen.

2. Witte knobbeltjes op de tong

Witte knobbeltjes op de tong kunnen wijzen op spruw. Spruw, of ook wel orale candida, kun je krijgen wanneer de natuurlijke bacteriën in je lijf uit balans zijn. Het is een schimmelinfectie in de mond die vooral voorkomt bij baby’s. Toch kunnen ook volwassenen last krijg van dit vervelende kwaaltje. Bezoek in dit geval een huisarts, aangezien spruw goed te behandelen is. En vergeet niet goed te kijken, aangezien deze witte knobbeltjes in veel gevallen restjes tandpasta kunnen zijn.

3. Een brandend gevoel in de tong

Je zou denken: dan heb je toch gewoon je tong verbrandt? Niets is minder waar. Een brandende tong komt vooral voor bij vrouwen in de overgang, mensen die veel alcohol drinken en door overmatig gebruik van mondwater. Het brandende gevoel komt in de meeste gevallen door een geïrriteerd mondweefsel. Een gezond voedingspatroon kan de pijnlijke tong verminderen. Drink voldoende water en eet fruit, groenten, vezels, zuivelproducten, noten, zaden en gezonde eiwitten. Helpt dit niet? Bezoek dan voor de zekerheid een arts.

Meer oorzaken en symptomen lees je op de volgende pagina.

Pagina 1/2