Last van een pijnlijke tong? Dit is wat het kan betekenen

4. Witte vlekken op de tong

Kleine, witte vlekken op de tong worden veroorzaakt door de aandoening leukoplakie. Leukoplakie is geen vorm van kanker, maar het verhoogt wel het risico op het ontwikkelen van mondkanker. In de meeste situaties wordt leukoplakie veroorzaakt door roken, maar het kan ook komen door ruwe en onregelmatige tanden. Het verdwijnt vaak vanzelf, maar in 5 tot 17 procent van de gevallen ontwikkelt het zich tot mondkanker. Maak je je zorgen? Bezoek dan voor de zekerheid een arts.

5. Een rode tong

Een glanzende en felrode tong kan wijzen op een tekort aan vitamine B12 of ijzer. Deze voedingsstoffen zijn nodig om papillen op de tong te laten rijpen en wanneer er een tekort aan is, zal de tong er erg glanzend uitzien. Het kan daarnaast ook pijnlijk zijn bij het eten van heet of gekruid voedsel. Heb je last van een rode tong? Bezoek dan voor de zekerheid een arts.

6. Aften op de tong

Heb je last van aften op je tong? Dan kan dit te maken hebben met stress of een ongezond voedingspatroon. In de meeste gevallen kun je er niet veel aan doen en gaan de aften vanzelf weer weg. Verzorg echter je gebit extra goed wanneer je last hebt van aften, zo verminder je namelijk het aantal bacteriën in de mond. Heb je blijvend last van aften? Bezoek dan voor de zekerheid eens een arts.

Pagina 2/2

Lees ook: Deze 4 woorden kun je beter vermijden tijdens een sollicitatiegesprek

Bron: Woman and Home | Beeld: Unsplash