Deze 4 woorden kun je beter vermijden tijdens een sollicitatiegesprek

4 woorden vrermijden sollicitatiegesprek

Het zijn stuk voor stuk boosdoeners

Sollicitatiegesprekken zijn in één woord zenuwslopend. Je probeert zo zelfverzekerd en professioneel mogelijk over te komen, maar vanbinnen sterf je duizend doden en je doet het bijna in je broek van de spanning. En dan probeer je ondertussen ook nog alles te onthouden wat je wilt zeggen of vragen. Stress alom! We willen het je nu niet nóg lastiger maken, maar er blijken vier onschuldige woorden te zijn die je beter kunt vermijden tijdens een gesprek. Weer iets om te onthouden.

‘We’-vorm

Het lijkt misschien zo onschuldig, maar toch zou je het woord ‘we’ niet te veel moeten gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek. Wanneer je je taken bij je huidige of vorige baan beschrijft, komt het namelijk niet erg goed over als je in de ‘we’-vorm spreekt. Je denkt misschien dat je door ‘we’ te gebruiken laat zien dat je een goede teamspeler bent, maar in werkelijkheid lijkt het alsof je geen verantwoordelijkheid neemt en moeilijk kunt uitleggen wat jóuw taak precies was. Niet meer doen dus!

Verantwoordelijkheid

Wat je dan wél kunt zeggen? Heel simpel: ‘ik’. Dus: ‘Ik was verantwoordelijk voor het klantencontact en de online verkoop.’ Je nieuwe potentiële werkgever wil namelijk weten wat jij hebt gedaan en niet wat je hele afdeling deed. Neem dus de verantwoordelijkheid voor de taken die je uitvoerde en leg duidelijk uit waar jouw ervaring ligt.

Verboden woorden

Naast ‘we’ zijn er nog drie andere woorden die op het oog heel onschuldig lijken, maar je beter kunt vermijden tijdens een sollicitatiegesprek. Deze woorden kunnen ook verkeerd overkomen bij een toekomstige werkgever:

  • Perfectionist: veel mensen gebruiken dit woord als antwoord op de vraag wat hun zwakke punten. Naast het feit dat het niet erg origineel is, kan het ook overkomen alsof je niet toe durft te geven dat je zwakke punten hebt – en iedereen heeft die nu eenmaal. In plaats hiervan kun je beter een zwak punt noemen waarvan je bereid bent eraan te werken, bijvoorbeeld presentatievaardigheden of omgaan met kritiek.
  • Uitdaging: dit woord is ook een beetje afgezaagd, omdat het enorm vaak wordt gebruikt door sollicitanten. Daarnaast is het wel heel gemakkelijk om te zeggen dat je van een uitdaging houdt. Maar wat bedoel je precies met ‘een uitdaging’? En weet je ook hoe je het zou oplossen? En wat voor eerdere uitdagingen heb je voor je kiezen gehad? Gebruik het woord pas als je het goed kunt onderbouwen.
  • Natuurlijk: betrap je jezelf er weleens op dat je dit woord iets te vaak gebruikt? ‘Het is natuurlijk zo dat..’. Zo’n uitspraak kan overkomen alsof je makkelijk aannames maakt en niet verder kijkt dan je neus lang is. Bovendien kun je er nooit van uitgaan dat je gesprekspartner ook op de hoogte is van het feit.

Lees ook: Werken vanuit huis? Met deze 4 tips creëer je een volmaakt thuiskantoor

Bron: Seek.com | Beeld: Pexels