Waarom vinden we het zo lekker om voor de tv te eten?

Eet je weleens voor de tv? Dan ben je niet de enige. Maar waarom doen we het zo graag?

De een neemt het bord op schoot en kijkt naar wat er maar op de buis is en de ander laat bij wijze van spreke zelfs het eten nog koud worden, omdat eerst dat ene programma nog moet beginnen voordat aangevallen kan worden. En daarnaast vinden we het ook nog eens heerlijk om een zak chips open te trekken voor de tv. Waarom vinden we het nu zo fijn om te eten voor de buis?

Enkele experts leggen aan Well+Good uit waarom we zo graag voor de tv eten.

Voor de tv

Op een of andere manier vinden sommige mensen het maar saai om braaf aan tafel hun bordje leeg te eten en volgens voedingstherapeut Alissa Rumsey is dat dan ook de reden waarom we liever voor de tv zitten. “Het is een manier om te relaxen en om je hersenen even uit te zetten”, verklaart ze tegenover Well+Good. Ook psycholoog Sophie Mort ondersteunt dit. Zo vertelt ze dat het eten van voedsel en het kijken van tv je voorziet van een snelle dosis dopamine, het stofje waar we vrolijk van worden.

Multitasken

Dr. Mort stelt dat we daarnaast in een tijd leven waarin we zelden één ding tegelijkertijd doen. Productiviteit is zo ontzettend belangrijk en dat is ook te zien in onze eetgewoontes, vertelt ze. En daarmee heeft ze een punt. Waarom aan tafel eten als je ondertussen ook mooi die laatste aflevering van dat ene seizoen kunt kijken? Er kleeft alleen wel een nadeel aan het voor de tv eten, stelt psycholoog en voedingsexpert Elise Museles. Zo ben je je er niet altijd bewust van hoe vol je eigenlijk al zit en daardoor eet je al snel te veel.

Motivatie

Gelukkig is er een manier waarop je bewust met je eten kunt omgaan terwijl je tv kijkt. “Als je jezelf afvraagt wat je intentie is voordat je op de bank gaat eten, verandert dat de uitkomst”, vertelt Museles. Hiermee bedoelt ze dat je moet nadenken over waarom je op de bank eet. Voel je je alleen en kijk je daarom maar naar de tv terwijl je eet? Dan zou je misschien een vriend(in) kunnen bellen voor wat gezelschap. Ook is het prima als je gewoon voor de tv wilt eten voor ontspanning, maar de voedingsspecialist raadt aan om je wel bewust te zijn van waarom je voor de tv wilt eten.

Lees ook: Helpt sporten op een nuchtere maag je bij het afvallen? Dit zegt de wetenschap

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Well + Good | Beeld: Unsplash