Helpt sporten op een nuchtere maag je bij het afvallen? Dit zegt de wetenschap

sporten nuchtere maag

Kun je nu beter wel of niet ontbijten voordat je je in het zweet werkt?

Wanneer het gaat om dieetadviezen zien we soms door de bomen het bos niet meer. Waar je volgens het ene dieet alle koolhydraten uit je eetpatroon moet schrappen, mag je bij het andere dieet rustig koolhydraten blijven eten. Het kan best lastig zijn om het juiste dieet te kiezen, want wat zorgt nu daadwerkelijk voor dat gewenste gewichtsverlies? Volgens een nieuwe studie is het zelfs helemaal niet nodig om op dieet te gaan en kun je ook op een andere manier afvallen. Zo zou het overslaan van je ontbijt voor het sporten ervoor zorgen dat je de rest van de dag minder eet en op termijn gewicht verliest.

Ontbijt jij altijd voordat je gaat sporten?

Ontbijten voor het sporten

Er werd altijd gedacht dat we door het ontbijt over te slaan, later op de dag meer zouden gaan eten. Maar hoe zit dat als je sport op een nuchtere maag? Volgens sommigen verbrand je er meer calorieën door, maar anderen beweren juist dat je het ontbijt en de energie nodig hebt om je work-out vol te kunnen houden. Omdat er nooit eerder onderzoek gedaan is naar de wisselwerking tussen ontbijt en sporten, wilden enkele wetenschappers van de Universiteit van Bath in Engeland dit onderzoeken.

Onderzoek

In hun studie, die werd gepubliceerd in het Journal of Nutrition, vroegen ze twaalf gezonde, actieve jonge mannen om op drie dagen per week hun ochtend anders in te vullen. Op de eerste ochtend aten de mannen een stevige kom havermout van 430 calorieën, waarna ze gewoon gingen rusten. De tweede ochtend aten ze dezelfde portie havermout, maar gingen ze daarna een uur fietsen. Op de derde ochtend sloegen ze hun ontbijt over, stapten ze ook op de fiets en aten ze tot de middag niets.

Lunch

De proefpersonen lunchten tijdens het onderzoek in het laboratorium. Daar mochten ze zich aan zoveel eten tegoed doen als ze wilden. Ook kregen ze voedselmanden mee naar huis en werd ze gevraagd om al het eten dat over was, de volgende ochtend opnieuw mee te nemen naar het lab. Met behulp van beademingsmaskers en wiskundige formules berekenden de onderzoekers daarnaast het energieverbruik van de mannen.

Lees voor de resultaten van het onderzoek verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2