Gooi die lachspieren los: dit gebeurt er met je lichaam als je lacht

lachen

Wanneer had jij voor het laatst een lachbui?

Je partner die per ongeluk midden in de nacht tegen de slaapkamerdeur loopt, een kind die denkt dat de broekzakken bedoeld zijn om snoep in te bewaren of je collega die per ongeluk een scheet laat. Het zijn kleine dingen die ons in lachen uit kunnen laten barsten. Vooral doen ook, want lachen is hartstikke goed voor je.

We zouden vaker moeten lachen.

Lachmomenten

Wanneer heb je voor het laatst zó hard gelachen dat de tranen over je wangen stroomden en je even al je zorgen vergat terwijl je zat te knorren als een varkentje? De kans is groot dat dit scenario je niet dagelijks overkomt. Toch zou je moeten proberen je mindset zo in te stellen dat je vaker van dit soort lachmomenten ervaart. Je omgeving zal je in zien als een vrolijk persoon, maar ook je lichaam heeft er baat bij.

Stress verlagen

Lachen is ontzettend goed voor je gezondheid, zo blijkt ook maar weer uit een onderzoekje van the Mayo Clinic. Informatie hieruit toont aan dat lachen een perfect medicijn is om stress te verlagen. Als je lacht, maakt je lichaam verscheidene stofjes aan die ervoor zorgen dat we ons beter voelen. Op de korte én lange termijn kan een goede lach voordelen opleveren.

Korte termijnvoordelen van lachen

Wanneer je buldert van het lachen worden je organen vrijwel meteen gestimuleerd. Er wordt op dit moment namelijk meer lucht naar het hart, de longen en de spieren gepompt. Tijdens dit proces wordt er meer van het lachhormoon endorfine aangemaakt en dit zorgt ervoor dat je je meteen beter voelt en je meer energie krijgt. Ook verlaagt het stress omdat het lichaam minder gespannen is.

Lange termijnvoordelen van lachen

Doordat lachen er onmiddellijk voor zorgt dat het lichaam minder stress ervaart, kan het op de lange termijn voordelig werken op je immuunsysteem. En, verrassing, regelmatig lachen zorgt er ook nog eens voor dat je over het algemeen vaker goedgehumeurd bent dan iemand die een stuk minder lacht. Lekker trainen dus, die lachspieren!

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je elke dag een half uurtje wandelt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Tip Hero | Beeld: Pexels