Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je sport met een kater

sporten kater

Is het wel goed voor je?

Oef, tijdens dat gezellige feestje van je vriendin gisteravond heb je iets te diep in het glaasje gekeken. Het gevolg: een flinke dosis hoofdpijn en een droge mond. En dat terwijl je eigenlijk op tijd naar huis zou gaan. Hoewel je je niet al te best voelt, komt je zus je over een uurtje halen om met jou een lesje bodypump te volgen in de sportschool. Je twijfelt of je moet afzeggen, of tóch gewoon moet gaan. Hoe slecht is het eigenlijk voor je lichaam om met een kater te sporten?

Kun je prima trainen met een kater, of doe je er verstandig aan die sportkleding weer uit te trekken?

Kater

Heb je een iets te gezellige avond gehad en ga je de volgende ochtend toch met een kater naar de sportschool? Dan ben je sowieso een bikkel! Maar is het eigenlijk wel goed voor je? Deze dingen gebeuren er met je lichaam wanneer je met een kater sport:

1. Je krijgt sneller last van blessures

Die drie wijntjes lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen toch behoorlijk wat effect hebben op je lichaam. Met name de slaapkwaliteit wordt erdoor aangetast. Dat ga je beslist merken wanneer je de volgende ochtend in de sportschool met een kettlebell in je hand staat. Een onderzoek in het tijdschrift JMIR Mental Health toonde al eerder aan dat zelfs gemiddeld drankgebruik je slaap al verzwakt. En wanneer je moe bent, liggen blessures op de loer, zo vertelt Dr. Leon Creaney van het Manchester Institute of Health & Performance aan Beautify. ”Je spieren reageren minder snel, waardoor je coördinatie achteruit gaat.”

2. Pas op voor dehydratatie

Na een avondje cocktails drinken heb je sowieso al wat meer vocht nodig. Alcohol onttrekt namelijk vocht uit je lichaam. Tenzij je evenveel glazen water hebt gedronken als cocktails, ben je al uitgedroogd voordat je überhaupt overwógen hebt om te sporten. ”Enorm vochttekort gaat hand in hand met slechte concentratie en vermoeidheid. Dit kan leiden tot kramp en blessures”, vertelt Dr. Creaney. Ga je toch sporten met een kater? Zorg er dan voor dat je twee flesjes water meeneemt.

Pagina 1/2