Lymfeklierkanker: zo herken je de belangrijkste symptomen

lymfeklierkanker

Het is belangrijk om de symptomen van lymfeklierkanker tijdig te herkennen

Onlangs was het ‘Wereld Lymfeklierkankerdag’. Op deze dag wordt de ziekte van lymfeklierkanker extra onder de aandacht gebracht. Antwoorden op vragen wat lymfeklierkanker nu precies is, wat de symptomen zijn en welke behandelingen worden uitgevoerd om de ziekte te bestrijden worden allemaal op een rijtje gezet.

Deze symptomen van lymfeklierkanker zijn belangrijk om te herkennen.

Lymfeklieren

Om te beginnen bij de lymfeklieren, want wat zijn deze klieren in je lichaam eigenlijk? In elk lichaam bevinden zich wel honderden lymfeklieren. Met name in de oksels, liezen, hals en onder de kaak vind je ze veel terug. De klieren zijn afweerorganen, die helpen om het lichaam te beschermen tegen virussen en bacteriën. Is je afweer verslechterd, dan helpen je klieren witte bloedcellen, in dit geval lymfocyten, klaar te maken om de infectie of virus in je lichaam te bestrijden.

Reactie op infecties

Wanneer onze klieren gaan opzetten weten we al vaak snel dat onze weerstand niet optimaal is. Gelukkig hoef je je niet direct zorgen te maken, want in de meeste gevallen verdwijnen de kliertjes bij een virale infectie vanzelf. Bij een bacteriële infectie heb je soms extra ondersteuning door middel van antibiotica nodig. In sommige gevallen kunnen lymfeklieren reageren op een tumor ergens in het lichaam. In het ergste geval worden de klieren aangetast door de aanmaak van kwaadaardige lymfocyten. Samen vormen deze lymfocyten een lymfeoom. In dit geval is lymfeklierkanker in het lichaam ontstaan.

Wil je weten wat de symptomen zijn? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2