Niet negeren: deze symptomen waarschuwen op een bloedprop in je lichaam

Een bloedprop kan gevaarlijk zijn

Bloed is natuurlijk erg belangrijk voor ons lichaam. Het zorgt ervoor dat ons lijf blijft draaien en vervoert zuurstof naar de organen. Ieder volwassen mens heeft gemiddeld vier tot zes liter bloed in het lichaam zitten. Soms stolt dit, en dat zorgt voor een bloedprop, oftewel trombose. We leggen je uit hoe dit zit.

Trombose

Het bloed in je lichaam bevat stoffen die ervoor kunnen zorgen dat je bloedstolsels krijgt. Normaal gesproken zijn deze bloedstolsels goed. Ze zorgen er namelijk voor dat een wondje niet door blijft bloeden. Er zijn ook stoffen aanwezig waardoor het stollen stopt, dit heet antistolling. Als er iets mis is met de manier waarop je lichaam bloed stolt, dan kan een bloedstolling blijven groeien. Dan is de balans zoek, en kunnen de stofjes voor antistolling van je lichaam hier niet meer tegenop. Dit wordt ook wel trombose genoemd en kan gevaarlijk zijn voor je lichaam. Doordat bloedproppen de vaten verstoppen, kan er geen bloed meer naar de organen. Het is mogelijk dat een bloedstolsel uit het been of buikholte kan afbreken. Dit kan uiteindelijk in de longen terecht komen en heet een longembolie.

Soorten trombose

Er zijn verschillende soorten trombose. Eén van de ernstigste vormen is arteriële trombose. Dan sluit een bloedstolsel de slagaderen af en dit heeft grote gevolgen, zoals een hart- of herseninfarct. Daarnaast heb je ook nog een diep veneuze trombose dat ontstaat in de dieper gelegen aderen. Ten slotte er sprake van een veneuze trombose wanneer een bloedstolsel in een ader komt. Per jaar krijgen ongeveer 30.000 mensen een veneuze trombose. Dit kan uiteindelijk leiden tot de chronische aandoening PTS, oftewel posttrombotisch syndroom.

Doodsoorzaken

Trombose is één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland: één op de vier Nederlanders overlijdt eraan. De Trombosestichting Nederland deelt dat dit gelukkig steeds meer daalt door de ontwikkelingen van snellere diagnoses en betere medicijnen. Hierbij is het wel belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt wanneer je denkt dat je een bloedprop in je lichaam hebt. Gelukkig zijn er symptomen waaraan je kunt herkennen of je trombose hebt.

Benieuwd naar de symptomen? We noemen ze op de volgende bladzijde.