4 manieren waarop je je geheugen kunt beschermen

geheugen

Dierbare herinneringen kunnen we zo beter koesteren 

Elke dag creëren we tig herinneringen. Kleine herinneringen vergeten we snel, maar de belangrijke herinneringen printen we in ons geheugen. We hopen dat ons brein het ons op oudere leeftijd nog steeds toelaat om de herinneringen naar boven te halen. Veel heb je er helaas niet over te zeggen, maar er zijn wel een aantal kleine dingen die je kunt doen om je geheugen te beschermen.

Brein gezond houden

Net zoals je je lichaam gezond wilt houden, is het belangrijk dat je ook je hersenen gezond houdt. Een gezond brein zorgt ervoor dat we de capaciteit hebben om herinneringen te bewaren en op te halen. Bovendien is het goed voor ons om belangrijke gebeurtenissen te onthouden. Als je herinneringen vergeet, kan dat een invloed hebben op onze geest en op ons gevoel over onszelf. Dit klinkt wat abstract, maar denk er maar even over na. Hoe erg kun je balen als je een dierbare foto verliest? Die foto stond voor een herinnering en die koesterde je door ernaar te kijken.

Goed voor je brein zorgen helpt om te voorkomen dat je herinneringen verliest. En een gezonder brein kun je op de volgende manieren bewerkstelligen:

1. Zorg voor genoeg slaap

Slaap is essentieel voor het verwerken van nieuwe informatie en voor het vormen van langdurige herinneringen. Slaap je niet genoeg? Dan kan dat ertoe leiden dat je je overdag slecht kunt focussen. Hierdoor wordt het moeilijk om je aandacht erbij te houden, waardoor je moeilijker nieuwe informatie kunt opslaan.

2. Relax regelmatig

Als je slaapt geef je je lichaam de rust die het nodig heeft. Met relaxen doe je dit ook voor je brein. Met het tegenovergestelde, stress dus, bereik je het tegenovergestelde. Je brein kan het niet allemaal verwerken en kan het langetermijngeheugen aantasten.

Lees op de volgende pagina verder met welke tips je het geheugen kunt beschermen.

Array