Aan deze signalen herken je een melanoom

Het is belangrijk om moedervlekken regelmatig te checken

Iedereen heeft moedervlekken en dat is in principe niets om je zorgen over te maken. Toch is het wél belangrijk ze regelmatig te blijven checken op veranderingen. Wanneer een moedervlek verandert van vorm of kleur, zou dat namelijk kunnen wijzen op een melanoom. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker en kan zich soms snel verspreiden naar andere delen van het lichaam. Heel belangrijk om in de gaten te houden dus! Aan deze signalen herken je een melanoom.

Stichting Melanoom introduceerde een handige checklist, aan de hand waarvan je een melanoom snel kunt herkennen.

Melanoom

Een melanoom is een vorm van huidkanker en kan overal op het lichaam voorkomen. Vaak ontstaan ze vanuit een moedervlek, hoewel dat niet altijd het geval hoeft te zijn. Moedervlekken bestaan uit melanocyten (pigmentcellen), die in groepjes bij elkaar liggen. Wanneer een melanoom ontstaat in een moedervlek, zorgt deze ervoor dat melanocyten ongeremd gaan delen. Het aantal gevallen van huidkanker, en ook de sterfte eraan, stijgt heel snel. Daarom is het van levensbelang jezelf regelmatig te checken.

Zo herken je een melanoom

Volgens Stichting Melanoom is het zaak om het ontstaan van moedervlekken en hun veranderingen in te gaten te houden. De stichting creëerde een handige methode, aan de hand waarvan je een melanoom snel kunt herkennen: de ABCDE-methode. De kans is groot dat je met een melanoom te maken hebt, wanneer:

  • Asymmetrie: de moedervlek niet symmetrisch is in kleur of vorm
  • Border: de moedervlek een onregelmatige of grillige rand heeft
  • Color: de moedervlek van kleur verandert of verschillende kleuren heeft
  • Diameter: de moedervlek een doorsnede heeft van meer dan 6 millimeter
  • Evolving: de moedervlek jeukt, bloedt of verandert

Ook kun je jouw moedervlek vergelijken met die in het onderstaande plaatje.

#checkjezelf

Om een melanoom voor te zijn, is het verstandig om je moedervlekken goed te blijven checken. Stichting Melanoom startte de campagne #checkjezelf, omdat melanoomkanker in een vroeg stadium goed te behandelen is. Naast een regelmatige controle, is het ook belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon en je regelmatig in te smeren.

Lees ook: 10 tips om goed contact te kunnen leggen met mensen met dementie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Stichting Melanoom, Libelle| Beeld: Hollandse Hoogte, auteur: EyeEm GmbH