9x Dit wist je nog niet over mensen die linkshandig zijn

Links zijn heeft z’n voordelen en nadelen

Ellebogen die botsen als je tijdens het schrijven naast een rechtshandig persoon zit, een handpalm die onder de inkt zit omdat je er met je hand doorheen gaat tijdens het schrijven en een schaar die niet normaal vast te houden valt. Linkshandigen lopen in het dagelijks leven tegen een aantal onhandigheden aan. Maar dat wisten de lefties vast zelf ook wel. Wat je mogelijk nog niet weet over linkshandigen? Wij sommen het voor je op.

12 procent

Slechts 12 procent van de bevolking is linkshandig. Maar dat percentage gaat langzaam omhoog. Hoewel het in Nederland al tig jaar geaccepteerd wordt, zijn er nog steeds landen die het niet acceptabel vinden als iemand links is. Gelukkig wordt het steeds meer geaccepteerd en daarom stijgt het percentage linkshandigen langzaam. In 1860 dacht men zelfs dat linkshandigen een verbond met de duivel hadden.

Allergieën

Ben je links en nies en hoest jij je wat af in het voorjaar? Dat is niet zo gek. Uit het onderzoeksboek Cerebral Dominance: The Biological Foundation blijkt dat mensen die linkshandig zijn 11 keer zoveel kans hebben om ergens allergisch voor te zijn. Ook hebben ze 2,5 keer zoveel kans om een auto-immuunziekte te ontwikkelen.

Gevoeliger voor migraines

Het leven van linkshandigen lijkt niet altijd over rozen te gaan. Het blijkt namelijk ook dat mensen die links zijn twee keer zo vaak migraine hebben dan rechtshandigen.

Onrustige slaper

We bewegen allemaal weleens in onze slaap, maar bij linkshandigen komt het veel vaker voor. Het verschijnsel Periodieke ledematenbewegingsstoornis (PLMD) ziet men veel vaker bij linkshandigen. PLMD is een aandoening waarbij de ledematen onwillekeurig bewegen tijdens de slaap. Uit een onderzoek uit 2011 blijkt dat 94 procent van de linkshandigen hier weleens last van heeft. Dit tegenover 69 procent van de rechtshandigen.

Benieuwd of er ook positieve dingen zijn aan linkshandig zijn? Jazeker! Lees ze op de volgende pagina.

Pagina 1/2