Waar of niet waar: mondwater doet meer kwaad dan goed

Wat weet jij eigenlijk van mondwater?

Flosdraad, tandenstokers, tandenborstel en tandpasta: het is de standaard badkameruitrusting van iemand die gaatjes graag tegengaat. In menig badkamerkastje vind je ook mondwater terug, maar helpt dit eigenlijk wel echt tegen tandbederf?

In hoeverre helpt mondwater je om je gebit te beschermen?

Spoelen

Als kind wissel je een keertje van tanden, maar daarna moet je ’t doen met wat je krijgt. Regelmatig een tandarts bezoeken, je tanden twee keer per dag poetsen, flossen en stokeren. We doen het allemaal braaf. Sommigen spoelen ook nog eens enthousiast met mondwater, maar dat heeft volgens Lance Vernon, professor tandheelkunde aan de Case Western Reverse University School of Dental Medicine, eigenlijk maar weinig zin.

Geen alternatief voor poetsen

Spoelen met mondwater is eigenlijk helemaal niet effectief, zo vertelt Lance Vernon. Volgens de professor is je tanden slechts vijf seconden poetsen beter voor je gebit dan mondwater gebruiken. Echter vormt mondwater vooral een probleem bij luie mensen. De professor ligt toe dat sommige mensen denken dat spoelen met het mondwater een goed alternatief is voor de tanden poetsen, maar dat is dus absoluut niet het geval.

Voordelen

Dagmar Else Slot, mondhygiënist en onderzoeker aan het Academisch, stelt dat mondwater niet compleet nutteloos is. Mensen die zowel poetsen als spoelen met mondwater hebben volgens onderzoek minder last van tandplakgoei en ontstoken tandvlees, in vergelijking met mensen die alleen spoelen.

Kankerverwekkend?

Een tijdje geleden gingen geruchten rond dat mondwater mondkanker kan veroorzaken, maar het zit dat dan? Italiaanse onderzoekers deden hier in 2012 onderzoek naar, maar hier werd toen geen bewijs voor gevonden. Een ander onderzoek onder 4000 mensen toonde later wel aan dat mensen die minstens drie keer per dag spoelen een verhoogd risico op mondkanker hebben. Deze cijfers mogen echter wel wat genuanceerd worden. Slot stelt dat drie keer per dag spoelen wel erg veel is. “Wie vaker spoelt, doet dat wellicht omdat hij erg uit zijn mond ruikt. Daar kan een gezondheidsprobleem als mondkanker aan ten grondslag liggen”, vertelt de mondhygiënist aan HLN. Het zou dus ook kunnen dat mensen juist veel mondwater gebruiken als ze niet weten met de symptomen van mondkanker te maken te hebben.

Conclusie

Heb je een normaal gebit? Dan is het niet noodzakelijk om mondwater te gebruiken, maar het kan wel voordelen hebben. Daarnaast is het belangrijk om mondwater niet al te vaak te gebruiken. Hou je gewoon aan de maximale een á twee keer per dag, zoals de bijsluiter adviseert.

Lees ook: Dit zegt de kleur van je tong over je gezondheid

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pixabay