Nagelbijters opgelet: zo slecht is het voor je gezondheid

Het is raadzaam om zoveel mogelijk van je nagels af te blijven

Doe je het wanneer je zenuwachtig bent, of is het gewoon een tic waar je niet vanaf komt? Er zijn veel mensen die nagels bijten. Dat er weinig van je nagels overblijft is een feit, maar dat er nog meer nadelen aan zitten is voor veel mensen nog onbekend. Heb je er weleens over na gedacht hoeveel bacteriën je gedurende de dag op je hand verzamelt? Juist, dat zijn er veel! De bacteriën blijven niet alleen op je handen, maar blijven voornamelijk achter je nagels kleven. Een tip voor de nagelbijters: lees vooral verder. 

Na één toiletbezoek bevatten je handen al tweehonderd nieuwe bacteriën.

Nagelbijters

“Nagelbijten verstoort de nagelgroei, waardoor de kans groot is dat je voorgoed kleine, zielige nagels overhoudt”, vertelt dermatoloog Menno Gaastra van Centrum Oosterwal aan Nu.nl. De dermatoloog geeft aan dat je nagels ontzettend gevoelig zijn. Het kan zelfs leiden tot ernstige afwijkingen die behandeld moet worden.

Overal bacteriën

Je handen zijn een bron van bacteriën. Je raakt ten slotte alles aan met je handen, dus hier kunnen we ons iets bij voorstellen. Volgens de dermatoloog dragen we nog minder ziektes en bacteriën over tijdens een tongzoen, dan wanneer we elkaar een hand geven. Hierom kan nagelbijten volgens de dermatoloog leiden tot vervelende kwaaltjes als eczeem, infecties en opzwellingen. Gelukkig hebben we allemaal een afweersysteem waar we op kunnen vertrouwen, dus wanneer de bacteriën via je hand in je mond terecht komen, is er niet gelijk iets aan de hand. Maar wanneer dan wel?

De boosdoener

Wanneer je écht een fanatieke nagelbijter bent, dan kan het nagelbijten voor wonden zorgen. En laten de bacteriën zich nou juist graag willen nestelen in deze wondjes. Wanneer dit het geval is, dan ben je een stuk verder van huis. De bacteriën tasten op deze manier je pezen en spieren aan en dit kan ernstige gevolgen hebben. Volgens Gaastra moet je er in zo’n geval op tijd bij zijn, anders kan het een operatie tot gevolg hebben. Oppassen dus!

Lees ook: Deze vrouw voelt zich beter dan ooit na haar indrukwekkende metamorfose

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash