Deze natuurlijke pijnstillers kun je gebruiken als alternatief voor medicijnen 

natuurlijke pijnstillers

Zo kom jij voortaan van je buikpijn of hoofdpijn af 

Grijp jij altijd naar een paracetamol of ibuprofen wanneer je ergens pijn hebt? Begrijpelijk, deze pillen zijn bijna in elk medicijnkastje te vinden. Hoewel dergelijke medicijnen vaak goed werken en de pijn snel verlichten, is het niet altijd de beste optie. Pijnstillers kunnen namelijk vervelende bijwerkingen hebben en op de lange termijn voor klachten zorgen. Soms werkt een natuurlijke pijnstiller zelfs net zo goed. Wij zetten een aantal goede opties voor je op een rij. 

Buikpijn 

Heb je last van buikpijn? Dan kan gember of munt uitkomst bieden. En nee, dat hoef je natuurlijk niet rauw op te eten. Verwerk het bijvoorbeeld in een smoothie of maak er thee van. Gember staat bekend om de kalmerende werking op organen, voornamelijk in de onderkant van het lichaam. Het helpt daarom goed bij menstruatiekrampen en kan ook darmklachten verlichten. Bij menstruatiekrampen kan haver overigens ook goed helpen. Munt heeft ook een kalmerende werking. Het helpt de spier aan het einde van je slokdarm ontspannen, waardoor maagzuur minder snel omhoogkomt. Daarnaast kan het misselijkheid verhelpen.

Hoofdpijn 

Wanneer je veel last van hoofdpijn hebt kan het zijn dat je te weinig water hebt gedronken. Dit is iets wat je heel makkelijk kunt doen, maar let op: drinkt het liefst geen ijskoud water. Dat werkt juist averechts. Als je geen zin hebt in water kun je ook voor amandelmelk gaan. Dat bevat magnesium en andere mineralen die hoofdpijn en migraine tegengaan. Ook zit het stofje salicine erin, waar ook aspirine van wordt gemaakt. Een ander drankje dat schijnt te helpen is cayennepeper in warm water. In cayenne zit de stof capsaïcine, dat ervoor zorgt dat er geen pijnimpulsen naar je hersenen worden gestuurd. Tot slot kunnen ook kurkuma, tomaten en munt helpen om van de pijn af te komen.

Spierpijn

Word jij na een avondje sporten wakker met spierpijn? Dan wil je daar natuurlijk snel vanaf. Door te bewegen verlies je veel vocht, maar ook elektrolyten. Dat zijn kleine stofje in je bloed, die het functioneren van de spieren beïnvloeden. De belangrijkste elektrolyten in je lichaam zijn calcium, magnesium, kalium, chloride, bicarbonaat en fosfaat. Bietensap ziet vol kalium en kan dan ook helpen om van de pijn af te komen. Ook kokoswater en (regelmatig) kersen zouden helpen tegen spierpijn. Tot slot kunnen kruiden als gember, pepermunt en kamille je helpen. Enne, daar kun je natuurlijk gewoon een heerlijke thee van maken. 

Gewrichtspijn

Vooropgesteld dat je bij een chronische ziekte zoals artritis vooral naar je arts moet luisteren en de voorgeschreven pijnstillers moet slikken, zijn er ook een aantal natuurlijke pijnstillers die je kunt proberen. Kruiden als kurkuma, zwarte peper, koriander, kruidnagel en knoflook kunnen helpen tegen de pijn bij artritis. Al deze kruiden kun je gemakkelijk verwerken in een maaltijd. Kurkuma kun je het beste combineren met zwarte peper, want dan wordt het beter opgenomen. Ook visolie, kersen en kamille kunnen helpen bij reumatische klachten. Drie kopjes kamillethee per dag zouden al een heel verschil maken. Het is het proberen waard, toch?

Lees ook: Is het eigenlijk beter om zonder een kussen te slapen?

Bron: Margriet | Beeld: Pexels, Anna Shvets