Neuropsycholoog stelt: dit is het ‘geheim’ om een burn-out te vermijden

Mensen met deze eigenschap hebben volgens onderzoek meer kans om een burn-out te krijgen

Uit recentelijk onderzoek van een neuropsycholoog is gebleken dat mensen met een bepaalde eigenschap meer kans hebben om een burn-out door werk op te lopen dan andere mensen. Dit heeft te maken met de mate van perfectionisme bij mensen. Perfectionistische werknemers lopen meer risico op een burn-out dan minder punctuele collega’s. Hoe dit zit? Dat lees je hier.

Heb jij deze eigenschap op de werkvloer ook?

Neuropsycholoog

Ben jij van nature een echte perfectionist en uit jouw perfectionisme zich ook op je werk? Dan heb je volgens neuropsycholoog Michael Portzky een grotere kans om een burn-out op te lopen dan mensen die minder perfectionistisch zijn. “Ik zie in sommige firma’s gezondheidscoaches opduiken, maar ik denk dat ‘perfectionismecoaches’ soms zinvoller zouden zijn”, legt Portzky uit aan HLN. Portzky voerde een onderzoek uit onder 200 mensen, waarbij hij keek naar het verband tussen perfectionisme en burn-outs. Volgens de neuropsycholoog zouden veel burn-outs vermeden kunnen worden.

Los laten

‘Perfecte’ werknemers die nagenoeg geen steken laten vallen en altijd tot het gaatje gaan worden volgens Portzky op een voetstuk gezet en dit is volgens hem een slechte zaak. “Ze gaan specifiek op zoek naar die profielen, zonder te beseffen dat het eigenlijk tijdbommetjes zijn.” Het beste advies: wees niet te streng voor jezelf en wees als baas ook niet te veeleisend. Perfectionisme zou tegenwoordig best wat meer losgelaten mogen worden. Herken jij je hierin en heb je moeite om je perfectionisme in je werk los te laten? Vraag hulp via je huisarts, die je vervolgens kan doorverwijzen naar een juiste hulpverlener, zoals bijvoorbeeld een psycholoog.

Lees ook: 3 tekenen dat je tegen een burn-out aanloopt op werk

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN, Margriet | Beeld: Pxhere