10 dingen die je beter niet kunt doen als je bent verbrand door de zon

Dit zou je eigenlijk niet moeten doen als je bent verbrand

Hoe goed we ook smeren, het gebeurt ons soms toch nog dat we verbanden op een zonnige dag. Helemaal met de felle zonkracht die we deze zomer kunnen verwachten, is de kans groot dat we eerder rood worden dan bruin. Het beste voor je gezondheid is natuurlijk om verbranding te voorkomen door uit de zon te blijven of goed te smeren. Als het kwaad toch is geschied, zijn er een paar dingen die je absoluut niet moet doen om te voorkomen dat je klachten alleen maar erger worden. Wij zetten hieronder op een rijtje wat je niet moet doen als je bent verbrand door de zon.

1. Strakke kleding dragen

Na zonverbanding moet je huid kunnen ademen om te herstellen. Strakke kleding aantrekken is dus een slecht idee. Niet alleen kan dit het herstel van de huid vertragen, het kan ook leiden tot zwellingen en blaren op de verbrande plek. Met losse kleding krijgt je huid de kans om te koelen en kan bloed makkelijker naar de verbrande huid stromen, wat helpt om snel van die rode plek af te zijn.

2. Aloë vera en vaseline tegelijkertijd gebruiken

Aloë vera is een natuurlijk wondermiddeltje. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen werkt de plant helend op je verbande huid. Let er wel op dat je aloë niet samen met vaseline gebruikt, want hierdoor kan je huid de hitte niet kwijtraken en gaan de goede eigenschappen van de plant verloren.

3. Te weinig drinken

Verbranding door de zon is niet alleen slecht voor de rode huid zelf. Voor het herstel van de zonverbranding stroomt er vocht uit de rest van het lichaam richting de getroffen plek. Om uitdroging te voorkomen, is het de dagen nadat je bent verband heel belangrijk om genoeg te drinken. Je lichaam heeft al het vocht nodig om je huid weer te vernieuwen. Drink dus meer water, thee of sap als je te lang in de zon hebt gezeten!

4. Camoufleren met make-up

Misschien ben je geneigd om die onflatteuze rode of vervellende huid te verbergen onder een laag foundation, maar dit wordt ten zeerste afgeraden. Door het gebruik van make-up kan je huid minder goed ademhalen en herstellen. Daarnaast brengt het aanbrengen van cosmetica een risico op infectie met zich mee. Er kan namelijk een groot aantal bacteriën te vinden zijn op sponsjes, kwasten en producten in je make-up tas die je liever niet in aanraking brengt met je de gevoelige huid.

5. Aan je huid trekken of krabben

Het kan zo verleidelijk zijn om de velletjes van je verbrande huid af te trekken, maar hier help je jezelf uiteindelijk niet verder mee! Het vervellen van de huid is een teken van herstel, een proces dat je beter niet kunt verstoren. Wees geduldig en laat de vellen vanzelf van je huid af vallen. Wel kun je een vochtinbrengend product gebruiken om de huid alvast te hydrateren.

Nieuwsgierig naar nog 5 dingen die we eigenlijk niet zouden doen met onze verbrande huid? Lees snel verder op de volgende pagina!

Pagina 1/2